Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx

Eis: acht jaar cel en tbs voor drugsruzie waarbij met hamer op hoofd werd geslagen in Helmond

DEN BOSCH - De 27-jarige Tim H. moet volgens het OM acht jaar de cel in en daarna linea recta naar de tbs. Bij wat waarschijnlijk een drugsruzie was, stak hij een Helmonder (22) in zijn hals en sloeg vervolgens met een hamer zijn schedel in. Een paar uur later kwam hij terug om drugs en sieraden te stelen.

Wat er precies gebeurde februari vorig jaar in een Helmondse woning, kwam ook tijdens de rechtszaak tegen Tim H. niet boven tafel. Hij zat al een tijd ondergedoken.

In de nacht van 21 februari zou dat uitgepraat worden in de woning van het slachtoffer, maar dat liep fout, mede door een dagenlange amfetamine-roes van H. . Er vielen weer klappen en Tim werd met een mes in zijn vinger gesneden door de Helmonder. Hij pakte dat mes af, en 'maakte een stekende beweging' die in de hals van het slachtoffer terechtkwam. Omdat hij nog bewoog pakte H. een hamer en 'sloeg hem'.

Een paar uur later kwam hij terug om te kijken of de jongeman nog leefde. Toen dat het geval bleek, pakte hij diens tas vol drugs en een kistje horloges mee. Ook rukte hij een ketting van zijn nek. Het slachtoffer is voortaan deels verlamd, kan slecht horen en zien en heeft een grote hersenbeschadiging waardoor hij niet meer kan lezen en schrijven.

De rechtbank verbaasde zich dat Tim H. het allemaal koeltjes vertelde. "Ik ben wat harder dan anderen", zei hij. Het Pieter Baancentrum zag vele stoornissen. Officier Caroline Krol eiste daarom, naast acht jaar cel, ook dwang-tbs.