Volledig scherm
© Wim van den Broek

Eis bij rechter: sluiting school en stop huizenbouw Brandevoort

HELMOND - Opnieuw moet een rechter zich binnenkort uitspreken over de hoogspanningslijnen in de Helmondse wijk Brandevoort. Bewoner Floor Swinkels, al jaren vaste bezwaarmaker, wil dat de rechtbank een einde maakt aan de huidige 'gedoogsituatie'. Zijn eisen in het kort geding: sluiting van basisschool De Hoeves en stopzetten van de bouw van huizen aan de Schrijvershoeve. Dit vertelde Swinkels dinsdagavond in de Cacaofabriek na afloop van een informatie-avond over hoogspanningslijnen.

Die was belegd op initiatief van de Helmondse gemeenteraad. De politiek wilde objectieve informatie krijgen van deskundigen, na de onrust die deze zomer opnieuw ontstond. Door Brandevoort lopen twee hoofdlijnen: de landelijke 380 kV en de provinciale 150 kV. Wethouder Frans Stienen maakte in juli bekend die laatste lijn te willen bekabelen. Op die manier wordt de magneetveldzone - met verhoogd risico - kleiner. Volgens nieuwe berekeningen van het RIVM liggen er nu huizen binnen die zone. Wettelijk is de gemeente overigens niet verplicht iets te doen.

De info-avond trok een volle zaal met veel bezorgde Helmonders. Ze kregen technische uitleg van mensen van het RIVM, GGD Brabant en netbeheerder TenneT. Specifieke vragen over de Helmondse situatie, waar veel mensen voor gekomen waren, bleven onbeantwoord.