Volledig scherm
© Thinkstock

Eis van dertig maanden cel voor man uit Helmond die zichzelf kleine dealer noemt

DEN BOSCH - De Helmondse Chaib M. (37) moet volgens het OM dertig maanden cel krijgen omdat hij zes jaar cocaïne zou hebben gedeald vanuit zijn huis in de Leonardusbuurt.

De man ontkende de handel niet, maar: het was zeker geen zes jaar geweest. En het was enkel om zijn eigen gebruik te betalen.

Medicatie
Hij raakte aan de drugs na een hernia waarvoor hij veel te zware, verslavende pillen kreeg. Die medicatie stopte hij en greep naar de drugs. Een dealer bood hem de klantentelefoon aan, zodat hij uit zijn eigen kosten kon komen.

De politie kwam er achter omdat een andere verslaafde van zijn gewoonte af wilde en daarom zijn dealers aangaf. Deze man zou een grote jongen zijn: junks liepen af en aan en vrijdagavond leek het koopavond en stond de straat vast door dubbel parkerende klanten die in file hun beurt afwachten.

Toffe gast
Advocaat Jules van Wijk liet echter straatgenoten opdraven die dat verhaal weglachten en Chaib omschreven als een toffe gast en goede vader. De zes jaar die officier Patrick van Hees ten laste legde kon echt niet kloppen, vond Van Wijk, maar hij kreeg de officier niet overtuigd. Van Hees bleef bij zijn termijn die hij uit verklaringen van klanten haalde en wilde ook ruim dertig mille terugzien die hij met twee kilo had verdiend. Dat moest twee ons zijn, wist Van Wijk.