Volledig scherm
© pixabay.com

Eis vijf jaar voor laffe overval op 65-jarige inwoner van Stiphout

DEN BOSCH - Een 'buitengemeen grove gewelddadige en laffe' overval op een 65-jarige inwoner van Stiphout in diens woning kan volgens het OM niet anders dan met vijf jaar cel bestraft worden, zo eiste officier Patrick van Hees dinsdagmiddag.

De man zat met open tuindeuren in de zomer van 2014 tv te kijken toen opeens twee met bivakmutsen gemaskerde mannen binnen stonden en hem van de bank trokken. Ze sloegen en schopten hem bont en blauw, ook met de revolver die ze hem voorhielden en ze bonden hem met tape vast op zijn stoel. De tape ging ook over zijn mond. Maar op zoek naar de buit liep een van de twee opeens een medewoner tegen het lijf. De twee vluchtten weg. 'Gelukkig' zei Van Hees, want niet alleen werd de man verder geweld bespaard maar ook lieten ze een AH-tas achter. Daarop en erin zaten vingerafdrukken van een man, en DNA van een vriend, Helmonder Nico J.

Paniektelefoontjes
Taps op hun telefoons lieten paniektelefoontjes horen als de politie stappen ondernam. Dat, samen met een flink strafblad, dat doorliep na de overval, en getuigen die een autootje hadden gezien dat erg op dat van Nico leek, waren voor Van Hees genoeg om in ieder geval Nico J. als dader aan te wijzen. Vijf jaar cel, eiste hij, en het slachtoffer verdient 8 mille smartengeld voor de zware verwondingen (waaronder gekneusde ribben) en de angst die de overval vooral bij zijn echtgenote losmaakte. Een paar dagen na de overval stierf een van de twee hondjes van het paar, waarschijnlijk na schoppen van de overvallers.
Advocate N. van Wijk zag geen enkel hard bewijs. Boodschappentassen slingeren altijd overal rond en haar cliënt gooit ze uit het autoraam. Dat de man in totaal vier keer in voorarrest is gezet en drie keer werd vrijgelaten heeft ze nog nooit meegemaakt en ook dat zegt wat over het onderzoek, vond ze.