Volledig scherm
Martin van Elst © Foto Meulenhof

Eis: zes jaar cel en tbs voor man die agent Martin neerstak in Helmond

HELMOND - Als het aan justitie ligt, gaat de man die eind 2017 een politieagent in zijn hals stak in Helmond zes jaar de cel in én krijgt hij tbs met dwangverpleging. Dat is woensdagochtend bekend geworden in de rechtbank in Den Bosch. Slachtoffer Martin van Els (57) eist op zijn beurt een schadevergoeding van 17.000 euro.

Op de bewuste dag van de steekpartij roept Bijzonder Jeugdwerk Brabant de hulp in van de politie. Een 21-jarige cliënt van Jeugdzorg, die even verderop woont, weigert mee te werken bij zijn uitzetting. 

Martin van Els wordt opgeroepen en wordt eenmaal in het appartementencomplex door Slawomir S. in zijn nek gestoken met een mes. 

Van Els overleeft de aanval ternauwernood. De verdachte wordt door een tweede politieagent overmeesterd met pepperspray en onder dreiging van zijn dienstwapen.

Operatie

Martin wordt na de aanslag direct geopereerd. Het is medisch gezien een nogal technisch verhaal. Maar waar het op neerkomt: hij heeft geluk gehad, heel veel geluk zelfs. ,,Het was millimeterwerk”, zei Martin in een interview vorig jaar. Elke ochtend wordt hij in de spiegel met het litteken geconfronteerd. 

Ruim een week verblijft hij in het Elkerliek en wordt dan ontslagen. Maar vervolgens belandt hij opnieuw in een ziekenhuis in Nijmegen, omdat de wond begint te ontsteken. Een tweede operatie blijft hem bespaard. De wond begint plots vanzelf te helen. ,,Ik heb echt een aantal engeltjes op m’n schouder gehad.”

Volledig scherm
De gewonde agent met burgemeester Blanksma. © Politie Helmond (via Instagram)

Nieuwsbrief

We sturen je elke ochtend een samenvatting van het laatste nieuws uit Zuidoost-Brabant. Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.

In samenwerking met indebuurt Helmond