Spelers van Helmond Sport proberen supporters van hun club tot bedaren te brengen. Een groepje Helmondse fans zocht de confrontatie met Eindhovense fans.
Volledig scherm
Spelers van Helmond Sport proberen supporters van hun club tot bedaren te brengen. Een groepje Helmondse fans zocht de confrontatie met Eindhovense fans. © BSR Agency

Elf aanhoudingen na rellen bij FC Eindhoven - Helmond Sport

HELMOND - De politie heeft vrijdagavond rond de voetbalwedstrijd FC Eindhoven - Helmond Sport in totaal elf mensen aangehouden. Eén van hen zou in het stadion een agent hebben verwond met een stoeltje, de rest zou zich anderszins hebben misdragen, in Eindhoven of in Helmond. De elf zitten nog vast.

De wedstrijd FC Eindhoven - Helmond Sport werd in de tweede helft ontsierd toen een groepje supporters van de bezoekende club na de 2-0 de confrontatie zocht met Eindhovense fans. De ME moest ingrijpen, een agent kreeg een stoeltje tegen zijn hoofd en het duel werd twintig minuten stilgelegd. De agent werd door collega’s voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft waarschijnlijk een nekspier gescheurd. „Het had veel erger kunnen uitpakken”, stelt een woordvoerster van de politie.

Voorzitter Frans Stienen van Helmond Sport was aanwezig bij het eerstedivisieduel. Hij spreekt van een ‘beangstigende sfeer’ en heeft geen goed woord over voor de Helmondse fans die de confrontatie zochten met de supporters van FC Eindhoven. „Ik ga er vanuit dat ze een landelijk stadionverbod krijgen. De namen zijn bekend, begreep ik. Bij ons komen deze figuren er voorlopig in elk geval niet meer in.”

Voor de wedstrijd werden in Eindhoven twee mensen aangehouden. Een van hen kon zich niet legitimeren en had een baksteen en vuurwerk op zak. De ander liep door rood en beet een agent in zijn been toen die hem erop aansprak. Na de wedstrijd werden in Helmond acht personen aangehouden. Zij waren volgens de politie op zoek naar een confrontatie met andere voetbalsupporters.

Statement

Vertegenwoordigers van verschillende Helmondse supportersgroepen betwijfelen of er fans van andere clubs in Helmond waren. Wat ze wel zeker zeggen te weten is dat de Helmond Sport-fans bij terugkomst op sportpark De Braak slachtoffer zijn geworden van politiegeweld. Willekeurige personen die uit de bus stapten, kregen tikken met de wapenstok, stelt supporterscollectief We Are Helmond in een statement op Facebook. Eén supporter zou lelijk gebeten zijn door een politiehond en iemand zou een gebroken neus hebben opgelopen.

Zaterdagmiddag plaatste Maarten Driessen van We Are Helmond op Twitter een foto van een gewonde Helmond Sport-fan in een ziekenhuisbed. Volgens Driessen heeft de supporter niks fout gedaan en mocht hij bij de politie geen aangifte doen van mishandeling.

We Are Helmond baalt eveneens van de rellen in Eindhoven. Maar wat de ongeveer 230 Helmondse fans terug in Helmond meemaakten, kan ook echt niet door de beugel, staat te lezen in het statement op Facebook: ‘We moeten de hand gedeeltelijk in eigen boezem steken: want wat in het stadion gebeurde, is natuurlijk een doorn in het oog voor onze club, Helmond Sport. Echter, wij kunnen ons totaal niet vinden in het optreden van de politie als gevolg van die gebeurtenis.’

‘Bruut geweld’

Voor wat betreft de gebeurtenissen op De Braak wordt de lezing van We Are Helmond onderschreven door voorzitter Erik van Kilsdonk van de Supportersvereniging Helmond Sport (SVHS) en door William Verkoelen, een van de kartrekkers van Heel Helmond Support. Deze stichting ondersteunt Helmond Sport op organisatorisch en promotioneel vlak en wil de maatschappelijke rol van de club versterken. ‘Bruut geweld gebruikt door politie en ME tegen onschuldige fans. (...) Ik ben er de hele avond bij geweest en ik weet waarover ik praat’, schrijft Verkoelen op Twitter.

De politie onderzoekt wat er zich in Helmond precies heeft afgespeeld, laat de woordvoerster weten.

In samenwerking met indebuurt Helmond