Maria van den Eijnden-Manders bij het opvangstation voor pollen op het dak van het Helmondse Elkerliek ziekenhuis.
Volledig scherm
Maria van den Eijnden-Manders bij het opvangstation voor pollen op het dak van het Helmondse Elkerliek ziekenhuis. © Ton van de Meulenhof

Elkerliek Helmond, Pollennieuws en Buienradar maken hooikoortsradar

HELMOND - Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, Pollennieuws en Buienradar werken aan een nieuwe hooikoortsradar. Daarop wordt voorspeld hoeveel pollen er de komende uren in de lucht zweven. 

Hoe erg het er buiten aan toe is vanwege bloeiende Zachte witbol, Draviken of ontluikend Timoteegras? Voor veel hooikoortspatiënten is dit soort actuele informatie van vitaal belang. 

Voor hen gloort er hoop aan de horizon.
Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, Pollennieuws en Buienradar werken aan een nieuwe hooikoortsradar die op uur-niveau kan voorspellen hoeveel pollen er in de lucht hangen. De data waarop de voorspellingen worden gebaseerd, zijn afkomstig uit Helmond.

Actuele situatie
,,Je hebt er als hooikoortspatiënt niet zo veel aan hoe het er morgen voor staat. Je wil naar de actuele situatie kijken, net als bij buienradar. Om te zien hoe laat je vandaag kan gaan sporten, bijvoorbeeld.”
Aan het woord is Mieke Koenders, laboratoriumspecialist Klinische Chemie bij het Elkerliek. 
Samen met vier analisten is zij sinds kort bezig  met het vergaren van data waar het verwachtingsmodel op gebaseerd kan worden.

,,Heel veel handwerk is het. Zeg maar gerust een monnikenklus”, vat Koenders het samen. De vier analisten inventariseren namelijk het aantal pollen per uur over de afgelopen veertig jaar. 
,,Kun je het je voorstellen, dat zijn dozen en dozen vol met glaasjes en die liggen hier allemaal in de kelder.”

Pollenvanger
De pollenvanger van het Elkerliek -een soort stofzuiger met voorin een plakstrip waar langs dwarrelende pollen aan blijven kleven- kan niet per uur tellen. Alleen per week. ,,Dus knippen we de strip van een week op in stukjes van een uur. De gevangen pollen combineren we daarna met het weer. Hoe hard heeft het gewaaid, wat was de windrichting? Scheen de zon? Hoe warm was het? Viel er een stevige bui? Regen wast namelijk de lucht weer schoon. Vanuit al dat soort gegevens kunnen we verder analyseren.” 

Koenders en de vier pollentellers leggen in eerste instantie de afgelopen vijf jaar aan pollenvangsten onder de microscoop. ,,Onze analisten doen dat voornamelijk in hun eigen tijd. Dat zijn enorm toegewijde mensen. Ze weten vaak meteen om wat voor pol het gaat. Dat doet niemand ze na.”
Na verwerking van die gegevens kan het verwachtingsmodel al aangescherpt worden. Dat is binnen nu een een aantal weken het geval, schat Koenders.

Het Elkerliek is samen met het Leids Universitair Medisch Centrum de enige plek in Nederland waar pollentellingen plaatsvinden.

Mieke Koenders, laboratoriumspecialist Klinische Chemie
Volledig scherm
Mieke Koenders, laboratoriumspecialist Klinische Chemie © Elkerliek Ziekenhuis
  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Helmond