Volledig scherm
Filmmaker Martin Koolhoven en filmproducent Els Vandevorst. Het duo werkte samen aan de Nederlands-Amerikaanse western Brimstone. © ANP Kippa

Els Vandevorst uit Helmond nuchter
over succes film Brimstone

HELMOND - 'Misschien kunnen we door het winnen van zes Gouden Kalveren onze film nu in meer landen uitbrengen.' Producente Els Vandevorst van Brimstone is nuchter over de zes Gouden Kalveren die de western afgelopen vrijdag won.

,,Het is altijd fijn om een onderscheiding te krijgen, maar het is niet zo dat we hierdoor nu ineens allerlei nieuwe dingen kunnen gaan doen. Dingen die we graag willen, krijgen we met hard werken toch wel voor elkaar. Wat dat betreft bestaat er niet echt zoiets als een ‘Kalf-effect’.”

Brimstone-producente Els Vandevorst, oorspronkelijk uit Helmond, reageert bijna zakelijk op het grote succes van vrijdag. Nooit eerder ging een film met zes Gouden Kalveren aan de haal. Brimstone sleepte de onderscheidingen in de wacht voor beste film, beste regie (Martin Koolhoven), beste muziek (Tom Holkenborg), beste sound design (Herman Pieeëte), beste camera (Rogier Stoffers) en beste production design (Floris Vos).

Eigen geld

Regisseur Martin Koolhoven en producente Els Vandevorst staken ‘eigen geld’ van hun gezamenlijk filmbedrijf N279 in het project. Ze deden acht jaar over het financieren en draaien van de film. Hun ziel en zaligheid ligt in de onheilspellende Engelstalige western. Twee dagen na de prijzenregen op het Nederlands Film Festival ziet Vandevorst wel voordelen voor de film zelf. ,,Wat wel een effect kan zijn is dat we hem nu kunnen uitbrengen in meer landen. Dat kan de film heel goed gebruiken.” Afgelopen weekend werd Brimstone uitgebracht in Engeland, met volgens Vandevorst ‘extreem goede reviews’ tot gevolg.

Martin Koolhoven zei vrijdagavond in de uitzending van tv-programma Pauw vooral blij te zijn met de erkenning omdat de Gouden Kalveren dit jaar voor het eerst door vakgenoten uit de filmwereld werden toegekend en niet door een jury.

Vandevorst en Martin Koolhoven noemden hun filmbedrijf N279 naar de provinciale weg tussen Weert en Den Bosch. Vandevorst: ,,Ik kom uit Helmond, Martin woonde in Asten. De N279 is de weg die ons van jongs af aan verbond.”