En nu maar speuren naar fijnstofpieken in Helmond-Rijpelberg

videoHELMOND - In de achtertuin staat een barbecue. Johan Megens zou er lekker mee kunnen experimenteren: kijken hoeveel fijnstof de grill kan genereren. Maar van zulke tests gaat het waarschijnlijk niet komen. „Ik gebruik dat ding nauwelijks”, zegt de Rijpelberger.

Martin van den Heuvel van het Repaircafé Rijpelberg monteert de eerste zelfgemaakte fijnstofmeter aan de woning van Johan Megens.
Volledig scherm
Martin van den Heuvel van het Repaircafé Rijpelberg monteert de eerste zelfgemaakte fijnstofmeter aan de woning van Johan Megens. © DCI Media

Het is woensdagmiddag. Megens’ woning aan de Peelhof wordt aan de achterzijde uitgerust met een zelfgemaakte fijnstofmeter. De komende weken krijgen nog vijf adressen in Rijpelberg zo’n ding. Uiteindelijk moet de Helmondse wijk over twintig meetpunten beschikken. Daarmee moet een goed beeld ontstaan van de luchtkwaliteit in Rijpelberg, en welke zaken daarop van invloed zijn. 

De twintig fijnstofmeters zijn (met gemeentelijke subsidie) aangeschaft door de wijkraad en in elkaar gezet door mensen van het Repaircafé Rijpelberg, onder wie Megens. De meters bestaan uit een plastic buisje waardoor lucht wordt aangezogen, een sensor en een wifi-kaartje om de gegevens te versturen. Dit alles huist in een gebogen pvc-pijp met openingen aan de onderkant, zodat er geen water in komt. De meetresultaten zijn bijna real-time terug te vinden op deze website. En die bewaart ze ook.

In samenwerking met indebuurt Helmond