Volledig scherm
Beeld uit de folder die stichting Energiehuis heeft gemaakt. © Stichting Energiehuis

Energiehuis Helmond biedt advies over duurzaam wonen

HELMOND - Welke zonnepanelen zijn geschikt op ons dak? Wie is de beste leverancier? Of moet ik toch kiezen voor aardwarmte? Voor antwoorden op dat soort vragen en meer opent in mei het Energiehuis in Helmond.

Aan de Torenstraat 3-5 vestigt zich het Informatiecentrum voor Duurzame Energie Helmond (IDEH), zoals het Energiehuis officieel heet. De bedoeling is dat de deuren vijf dagdelen per week geopend zijn, waaronder ook op zaterdag.

Vrijwilligers van de onlangs opgerichte stichting Energiehuis gaan bezoekers met raad en daad bijstaan. De gemeente Helmond is dusdanig gecharmeerd van het initiatief, dat het 50.000 euro subsidie heeft gegeven.

Laagdrempelig
Het Energiehuis is mede bedacht door Berrie Horsten uit Helmond. De oud-rector van het Dr. Knippenbergcollege zet zich al jaren in voor energiezuinig leven. Dat doet hij onder meer bij de denktank EnergieClub Helmond Regio (ECHR).

"Als mensen op internet gaan zoeken naar bijvoorbeeld zonnepanelen, zien zij al gauw door de bomen het bos niet meer", vertelt Horsten. „Dus is het erg belangrijk om op een laagdrempelige manier maar ook onafhankelijk en objectief informatie te verstrekken. Ook kleine bedrijven en winkeliers zijn welkom. Indien gewenst, bieden we hulp bij alle stappen, van advies tot het verkrijgen van offertes.”

Klimaatneutraal
Het idee voor het Energiehuis ontstond tijdens een van de conferenties rondom duurzaamheid in Helmond vorig jaar. Daar smeedde Horsten met acht anderen het plan. "Helmond heeft het doel om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat alle 39.000 woningen aangepakt moeten worden. Een enorme klus."

In het nieuw te openen Energiehuis vinden in de toekomst ook exposities en lezingen plaats, verwacht Horsten. "We zijn nu in overleg met leveranciers voor het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp. We willen het aanschouwelijk maken voor mensen en bijvoorbeeld laten zien: wat is nu eigenlijk een wko, een warmte- en koudeopslag?”