Even niet binnen gamen maar buiten bewegen tijdens kleutersportdag in Helmond

VideoHELMOND - Groep een en twee van zeven basisscholen uit Helmond deden woensdag mee aan de Giga Kangoeroesportdag. Het sportveld van korfbalclub OEC uit Helmond was gevuld met rennende kleuters.

Langs de zijlijnen kijken (groot)ouders toe hoe de kinderen zich uitputten met de verschillende activiteiten. ,,Het is super dat alle kinderen het zo naar hun zin hebben,” zegt Hendry Lammers. Hij is hier voor zijn kleinzoon Devi (5). ,,Tegenwoordig zitten kinderen binnen te gamen. Dit is een goede stimulans voor ze om buiten te spelen.” Zelf vindt hij het ook belangrijk om buiten te zijn: ,,Ik heb het aan mijn kinderen geleerd en nu leer ik het aan mijn kleinkind.”

Er worden verschillende spellen gespeeld. Zo kunnen de kinderen ballen door hoepels gooien, deelnemen aan een estafetterace en een tik-spel. Studenten van het Summa College in Eindhoven begeleiden de spellen, met hulp van ouders,  juffen en meesters. Bij een van de activiteiten is het de bedoeling om een bal door een korf te gooien. Regelmatig raakt een kleuter een van de op ooghoogte geplaatste korven.

Ook Lisette Eijkemans, moeder van de vierjarige Wes, vindt het van belang dat haar kind naar buiten gaat. ,,Ik vind het goed dat de kinderen verschillende spellen kunnen uitproberen. Het is belangrijk voor hen om te bewegen. Een juf vertelde mij net dat de kinderen op deze leeftijd nog gemakkelijk technieken aanleren. Deze dag helpt ook om te kijken wat ze interessant vinden.” Zoontje Wes is zelf gek op voetballen. 

De sportdag werd georganiseerd door beweegorganisatie Jibb+ en OEC Korfbal uit Helmond. ,,Er zijn voor kleuters niet veel sportdagen”, weet Charlotte de Moet van Jibb+. ,,Je hebt natuurlijk wel de koningsspelen, maar daarnaast is het aanbod klein.” Volgens haar is de Kangoeroedag een goede gelegenheid om kennis te maken met sporten: ,,Kinderen van deze leeftijd gaan nog niet uit zichzelf een sport doen, maar als ze iets hebben geprobeerd worden ze misschien wel enthousiast.”

Dit jaar doen er weer meer scholen mee dan vorig jaar. ,,De oude bekenden komen terug en we hebben nieuwe scholen uitgenodigd”, legt De Moet uit. Om enig overzicht over de grote groep drukke kleuters te bewaren, krijgt  elke school zijn eigen kleur T-shirt. Voor het geval dat het instinct van de moeders even niet voldoet.

De ‘Giga Kangoeroesportdag’ is een grotere versie van de ‘kangoeroe-trainingen’ die de korfbalvereniging iedere zaterdagochtend houdt. Het ontwikkelen van motoriek en samen leren spelen staan tijdens die trainingen centraal. ,,Voor zover ik weet is dit de grootste kleutersportdag in de regio,” zegt Emiel van Lieshout, voorzitter van OEC. ,,We willen het elk jaar groter maken.”

Actieve kleuter op kangoeroesportdag.
Volledig scherm
Actieve kleuter op kangoeroesportdag. © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Helmond