Volledig scherm
De Vlisco-tentoonstelling in Museum Helmond krijgt een tweede leven in de outlet store van de textielfabriek © Fotopersbureau Van de Meulenhof

Expositie Vlisco verhuist deels naar publiekswinkel textielfabriek Helmond

HELMOND - Goed nieuws voor liefhebbers van de stoffen van Vlisco. Een groot deel van de tentoonstelling in Museum Helmond is ook na zondag 12 maart te bezichtigen. Vlisco verhuist delen van de expositie naar de publiekswinkel ('outlet store') op het fabrieksterrein aan de Groenewoud in Helmond.

Komend weekend eindigt na een halfjaar de tentoonstelling 'Vlisco 1:1 Un à Un'. De expositie is door Vlisco zelf in elkaar gezet vanwege het 170-jarige bestaan van het bedrijf in 2016. Het was een hit: de uitstalling trok 20.000 bezoekers naar het Helmondse museum.

De belangstellenden kwamen ook voor Yinka Shonibare, die gelijktijdig exposeerde. De Brits-Nigeriaanse kunstenaar verwerkt Vlisco-stoffen in zijn objecten. Deze expositie eindigde op 12 februari. Sindsdien blijven zo'n 2000 bezoekers per week komen, puur voor Vlisco, zegt museumdirecteur Marianne Splint. "Het is ongelooflijk wat er bij ons de laatste maanden is gebeurd." Splint juicht de beslissing van Vlisco dan ook toe. "Het is een heel mooie tentoonstelling."

Quote

Op de lange termijn houden we hoop op een museum van serieuze omvang

David Suddens, directeur van Vlisco

Dat vindt Vlisco-directeur David Suddens ook. "Het idee verkeert in een vroeg stadium, maar we willen zoveel mogelijk van het museum naar de outlet store verhuizen. De tentoonstelling zal daar in iets uitgedunde vorm terugkeren. Dat heeft te maken met ruimtegebrek, veiligheid en andere praktische zaken."

Jammer
Suddens noemt 'jammer' dat Vlisco op dit moment geen permanente tentoonstelling over de bedrijfshistorie heeft. "Op de lange termijn houden we hoop op een museum van serieuze omvang."

De oude graveerderij is daarvoor in beeld. Het pand aan de Groenewoud staat al jaren leeg. Opknappen en inrichten als museum kost veel geld. Dat heeft Vlisco nu niet. Het textielbedrijf maakt financieel moeilijke tijden door. Bovendien is het pand niet in bezit van Vlisco, maar van Gamma Holding.