Arte festival Helmond
Volledig scherm
Arte festival Helmond © Fotopersburo van de Meulenhof bv Photographer Rene Manders

Festival in Helmond helpt Indiase kinderen aan onderwijs

HELMOND - Met het Arte Right To Education project wil de Helmondse steenverwerker Arte kinderen in India aan een betere toekomst helpen. Zaterdag werd tijdens een festival geld opgehaald om hun scholingskansen te verhogen en tegelijkertijd kinderarbeid tegen te gaan.

"Wij vinden dat we de wereld een beetje beter moeten achterlaten dan dat we hem aantroffen", vertelt Hugo van Osch, directeur-eigenaar van Arte. "Uit zingeving haal je uiteindelijk meer plezier dan uit geld verdienen."

Vrijwilligersdag

Het Helmondse Arte, dat werkbladen levert in onder andere hardsteen en graniet, was afgelopen zaterdag gastheer van het eerste Arte for India Festival. Bezoekers konden genieten van muziekoptredens, foodtrucks en diverse kramen. Voor kinderen waren er speeltoestellen. Het festival werd georganiseerd in het kader van de jaarlijkse vrijwilligersdag. Werknemers van Arte zetten zich op die dag gezamenlijk in voor een goed doel. Vorig jaar werd geld opgehaald voor KiKa. 

Goed doel

Dit jaar is het eigen Arte Right To Education project dat goede doel, legt Niels van den Beuken namens de steenverwerker uit: "In 2009 hebben we de stap gezet om ons graniet rechtstreeks in India in te kopen. Dan zie je hele andere dingen dan in Europa. In sommige steengroeves werken bijvoorbeeld gezinnen met hele jonge kinderen. Dat wilden wij natuurlijk niet. In de groeves waar wij mee samenwerken is geen kinderarbeid. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat kinderen de mogelijkheid hebben zich te ontwikkelen. We willen alle kinderen in de regio waar wij zitten de kans geven naar school te gaan. Daar is het Arte Right To Education project uit ontstaan."

Een uitstekende zaak, vindt een werknemer die zich voor de gelegenheid als barman inzet: "Je denkt er wel eens aan hoe zij daar leven en wij hier. Als je op de vrijwilligersdag dan deze gunst kunt doen, is dat goed. En het is nog leuk ook."

Verantwoord

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is sowieso een belangrijk thema bij de Helmondse werkbladproducent. Zo werd een deel van het buitenterrein met hulp van het waterschap en de gemeente Helmond afgelopen jaar ingericht als biodiversiteitstuin. Die tuin werd tijdens het festival officieel geopend door de Helmondse wethouder Antoinette Maas.

De 12-jarige Lieke Knaapen uit Beek en Donk loopt aan de borders. Ze bezoekt het festival samen met haar vader en zus. "Ik heb het record kratje stapelen gehaald", zegt ze trots. "Papa heeft hier gewerkt", vervolgt ze. "Je beseft het niet zo. Maar als je er over nadenkt snap je pas wat die kinderen allemaal moeten doen. Ik vind dat ze niet hoeven te werken. En dat ze naar school moeten kunnen. Ze moeten ook nog gewoon kind kunnen zijn."

Benefietconcert

De Daredevils is één van de artiesten die een optreden verzorgen. De band is met plezier vanuit Hilversum voor het festival naar Helmond gereisd, vertelt drummer Maikel Roethof: "Dit is ons eerste benefietconcert. We konden het niet laten liggen. Iedereen heeft een toekomst nodig. Dus ook de kinderen in India. We zijn hier om kinderarbeid tegen te gaan. En om te zorgen dat ze onderwijs krijgen."

Ria en Tonnie Verhoef genieten ondertussen van een drankje op het terras. Hun zoon werkt bij Arte en het thema raakt ze, vertellen ze: "We hebben zelf acht kleinkinderen. Toevallig zagen we van de week een programma op televisie over kinderen van 2, 3 jaar die in een mijn bezig waren. Dat gaat ons aan het hart. Kinderarbeid is niet netjes. Dus deze actie ondersteunen we. We hebben dan ook al een paar dingetjes gekocht voor het goede doel; telefoonhouders als cadeautje voor de kleinkinderen."

In samenwerking met indebuurt Helmond