Volledig scherm
PREMIUM
Frank Beekhuis voor zijn woning aan de Kaldersedijk in Brandevoort. Hij staat hier op het beoogde buizentracé, dat ook dwars door zijn tuin (rechts) loopt. © FotoMeulenhof

Frank Beekhuis uit Helmond: ‘Als hier chemiebuizen komen, zijn wij weg’

HELMOND - Hij weet niet wat hij leest, eind 2016, in de Staatscourant. Buisleidingen voor gevaarlijke stoffen? Pal langs zijn huis en op ongeveer een meter diepte in zijn tuin, waar dan alleen nog gras mag groeien? Hoezó? Waarom weet hij hier niks van? Als Frank Beekhuis van de verbazing is bekomen, volgt de verontwaardiging. De 55-jarige Helmonder woont met zijn gezin net een paar maanden aan de Kaldersedijk, aan de rand van Brandevoort, dichtbij het Eindhovens Kanaal. Een prachtige, rustige plek. Beekhuis besluit zich vast te bijten in de zaak. Hij wordt kartrekker van de werkgroep Buizen Brandevoort.

De rijksoverheid besluit in 2011 om het landelijke buizenstelsel voor chemicaliën en olieproducten te gaan uitbreiden. Nieuwe leidingen tussen de Rotterdamse haven en chemiebedrijven in Midden-Limburg zullen via Venlo gaan lopen. Op aandringen van de bedrijven wordt echter een ‘aftakking’ langs Helmond toegevoegd. Deze route Laarbeek - Echt/Susteren is ongeveer twintig kilometer korter en dat scheelt de industrie miljoenen euro’s in aanlegkosten. Dit tracé krijgt een voorlopige status (‘indicatief’); het moet nader onderzocht worden.

In samenwerking met indebuurt Helmond