Volledig scherm
Frank van Gerwen bij de sloot waaruit hij de baby redde. © Jurriaan Balke

Frank van Gerwen uit Helmond redt baby uit het water

HELMOND - Frank van Gerwen was donderdag precies op 't juiste moment op de juiste plek om een verdrinkende baby uit de gracht te redden: "Ik had geen twintig seconden later langs moeten fietsen."

Een held. Frank van Gerwen zal het woord zelf niet snel in de mond nemen. Zijn vrouw Harriëtte wel. "Dat was het eerste dat ik tegen hem zei toen hij thuiskwam en het verhaal vertelde. 'Jij bent een held' Ik was zo trots."

Sloot
De bescheidenheid van haar man is nergens voor nodig, wil ze maar zeggen. Van Gerwen (bonkige vent, kaal, grote oorbellen) plukte donderdagavond namelijk een baby uit een grote sloot vlakbij zwembad De Wissen in Helmond. Dat gebeurde rond een uur of vijf toen de Helmonder van zijn werk naar huis fietste. "Door de muziek uit mijn oordopjes heen hoorde ik een vrouw schreeuwen", blikt hij terug. Aan de rand van de sloot zag hij hoe een Turkse moeder een kinderwagen uit het water probeerde te trekken. De wagen bleef echter steken achter een rij paaltjes.

Springt
Hij bedenkt zich echter geen seconde en springt in het water. Met de baby in zijn armen klimt hij weer aan wal. De drijfnatte trappelzak gaat uit en ze wordt in de jas van haar moeder gewikkeld. "Ik had geen twintig seconden later langs moeten fietsen, want dan was het kindje denk ik verdronken. Er was op dat moment niemand in de buurt."

Ongeluk
Hoe het ongeluk precies is gebeurd, is onduidelijk. De moeder was in Helmond op bezoek bij haar schoonouders. Ze waren zondag niet in de gelegenheid om hun verhaal te doen. Van Gerwen sprak de familie na het ongeluk nog wel.

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant