Volledig scherm
© Ton van den Meulenhoef

Frans Stienen wil Edah, orgels én Vlisco in één museum in Helmond

HELMOND - Textielfabriek Vlisco, supermarkt Edah én de draaiorgels uit de Gaviolizaal vormen een logische rode draad in de Helmondse historie. Die zouden gezamenlijk in een nieuw museum ondergebracht moeten worden. Dat is het streven van de Helmondse wethouder Frans Stienen (CDA).

Het is nog de vraag waar zo'n museum komt. Dat kan in een bestaand pand óf in nieuwbouw op Suytkade. Na de zomer wil Stienen dat de gemeenteraad een besluit neemt. „We zetten nu de opties op een rij. Het hangt af van het kostenplaatje wat haalbaar is.”

Een gecombineerd museum kan twee huisvestingsproblemen oplossen. Het Edah Museum moet eind dit jaar uit het pand aan Oostende om plaats te maken voor nieuwe woningen. De Gaviolizaal aan de Torenstraat gaat in de loop van 2018 tegen de vlakte - ook voor woningbouw. Samenvoeging van de musea op Suytkade is niet nieuw: wijlen Thieu de Wit - oprichter van het Edah Museum - voerde hierover al gesprekken met Stienen.

De toevoeging van het Vlisco Museum is nog niet eerder als serieuze optie genoemd. Op het fabrieksterrein aan de Groenewoud bevindt zich een niet-openbare collectie, die volgens kenners van internationale waarde is. De belangstelling ervoor is groot, gezien de duizenden bezoekers die de jubileumtentoonstelling rond Vlisco in Museum Helmond (voorheen Gemeentemuseum) nu trekt.

Directeur David Suddens zegt dat Vlisco het interne museum graag opnieuw inricht en openstelt, maar dat er nu geen geld voor is. „Ik weet zeker dat we dat een keer gaan doen. Ik voorzie een combinatie met de jubileumtentoonstelling, waarbij we gebruikmaken van digitale beelden en moderne stoffen.” Suddens zegt open te staan voor een samenwerking met Helmondse musea. „Dat is ook mogelijk.”

In samenwerking met indebuurt Helmond