Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

'Fraudepsychiater' uit Helmond ontloopt schorsing

HELMOND - De Helmondse psychiater Jos Gerards ontloopt een levenslange schorsing. Zijn naam wordt niet geschrapt uit het zogeheten BIG-register, zolang hij de komende 2
jaar niet de fout in gaat. Dat bepaalde het Centraal Tuchtcollege afgelopen week.

Een jaar geleden werd Gerards door het regionale tuchtcollege voor een halfjaar geschorst. Dit had onder andere te maken met zijn vermeende rol in een grootschalige fraudezaak. Justitie verdacht Gerards ervan dat hij had meegeholpen met het oplichten van onder andere het UWV. Honderden van zijn 'patiënten', veelal van Turkse afkomst, probeerden onterecht een uitkering of zorggeld te krijgen door te doen alsof ze aan psychische stoornissen als schizofrenie of een zware depressie leden. Een Eindhovenaar hielp de patiënten daarbij en zou Gerards hebben betaald om valse medische verklaringen op te stellen.

Opzet
Dat laatste werd niet bewezen. Gerards heeft bij de patiënten psychische ziektes vastgesteld waar ze helemaal niet aan leden. Maar de vraag is of hij dat opzettelijk deed. De rechtbank verweet hem in april wel dat hij de patiënten op zijn minst niet grondig had onderzocht en noemde hem naïef. Hij kreeg op een gegeven moment patiënten uit heel het land in zijn praktijk en had moeten beseffen dat er iets niet in de haak was.

Het Centraal Tuchtcollege, dat alleen kijkt of iemand medisch in de fout is gegaan in plaats van strafrechtelijk, sloot zich hierbij aan. Het college vond het een te zware maatregel om zijn naam uit het BIG-register te schrappen. Dat zou betekenen dat hij zijn beroep niet meer mag uitvoeren.

Boete
De vraag is of dat in praktijk gebeurt. Bij de rechtbank ontliep de Helmonder in april weliswaar een gevangenisstraf, hij kreeg wel een boete en mag vijf jaar niet werken als psychiater of psychotherapeut. Met deze uitspraak is Gerards het niet eens en ging hij in beroep. Wanneer die zaak dient is nog niet bekend.