Volledig scherm
© Bert Jansen

Fraudezaak Helmond fors groter: schade bijna 3,2 miljoen

HELMOND - De interne fraudezaak uit 2016 gaat Helmond veel meer geld kosten. Naar nu blijkt is er bij de gemeente niet voor 450.000 euro maar voor 2,9 miljoen gefraudeerd. De totale schade staat nu op bijna 3,2 miljoen euro en geld terughalen zal erg lastig worden.

De Helmondse fraudezaak kwam eind 2016 aan het licht. Het hoofd Interne Diensten bleek ‘op kosten van de zaak’ allerlei spullen voor zichzelf te hebben besteld, van elektronica en planten tot kleding en wijn. De hoge ambtenaar, Pieter H., werd op staande voet ontslagen en de gemeente deed aangifte tegen hem.

In eerste instantie draaide de verdenking richting H. om enkele tienduizenden euro’s. In 2017 werd dat bedrag na onderzoek van de gemeente zelf bijgesteld tot 450.000 euro. Toen al was de conclusie van de gemeente dat H. hulp moet hebben gehad, onder meer van een aantal leveranciers. Met de jongste cijfers is het nog aannemelijker dat H. niet de enige fraudeur is geweest.

Het fors hogere fraudebedrag is aan het licht gekomen door onderzoek van de Belastingdienst over de jaren 2013-2016, een ruimere periode dan Helmond zelf onderzocht. De gemeente kan bij btw-teruggaven van 550.000 euro niet bewijzen dat de transacties waarop die teruggaven betrekking hadden daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Het gaat om de levering van goederen en diensten voor in totaal 2,9 miljoen.

Helmond moet de Belastingdienst daarom 550.000 euro terugbetalen. Het eigen onderzoek naar de fraudezaak kostte 260.000 euro. Opgeteld bij de 2,9 miljoen bedraagt de schade voor de gemeente op dit moment 3,16 miljoen euro.

H. is verdachte in een strafzaak. Maar Justitie besloot afgelopen voorjaar om de leveranciers van de gemeente níet te vervolgen. Reden: te weinig bewijs dat zij bewust hebben meegewerkt aan de fraude. Helmond wil de betrokken leveranciers nu alsnog zelf gaan aanspreken. Want de nieuwe bevindingen kunnen niet meer worden meegenomen in de strafzaak, heeft het Openbaar Ministerie laten weten.

Omdat Helmond volgens zijn verzekeraar zelf in gebreke is gebleven, kan het de schade daar niet claimen. Het stadsbestuur rekent erop dat de rechter in de strafzaak de gemeente ‘een substantiële schadevergoeding’ toekent, zo staat in een brief aan de leden van de gemeenteraad. Maar die zal niet opwegen tegen de strop van 3,16 miljoen.

De strafzaak tegen H. wordt naar verwachting in maart 2019 inhoudelijk behandeld door de rechtbank. Afhankelijk van de uitkomst gaat de gemeente wellicht ook het civiele recht gebruiken om te proberen geld terug te halen, schrijven B en W. Gezien het eerdere oordeel van het OM (‘gebrek aan bewijs’) is het zeer de vraag hoe kansrijk dergelijke stappen zijn.

In samenwerking met indebuurt Helmond