Volledig scherm
Frans Stienen. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Fusieplan Zuidoost-Brabantse gemeenten gaat (net) te ver voor raadsleden

HELMOND - Het idee van de Helmondse wethouder Frans Stienen om van Zuidoost-Brabant één grote gemeente te maken, kan voorlopig op weinig bijval rekenen. Dat blijkt uit een gang langs een aantal raadsleden uit de regio. Bijna iedereen onderkent wel het probleem van moeizame, trage besluitvorming binnen de Metropool Regio Eindhoven (MRE).

Stienen trok maandag in het ED de vergelijking met Rotterdam. Die stad heeft ongeveer hetzelfde aantal inwoners als Zuidoost-Brabant maar is slagvaardiger omdat er één gemeenteraad is. Het verbeteren van zaken als de woningmarkt en de bereikbaarheid gaan daar veel vlotter.

Aparte kernen
De vergelijking gaat mank, vinden Mohammed Chahim (fractieleider van de PvdA in Helmond), Michiel Dankers (fractievoorzitter van DOE! in Deurne) en Kees de Zeeuw (D66-raadslid uit Waalre). "Ik vraag me af wat voor beeld hij ervan heeft", zegt De Zeeuw. "De diversiteit is hier veel groter." Chahim: "We zijn een regio met aparte kernen die specifieke aandacht nodig hebben. Dus één gemeenteraad slaat nergens op. Daarmee verlies je de binding met de kernen."

Misplaatst
In de Peel leeft daarnaast het gevoel dat de opmerking zeker vanuit Helmond misplaatst is. "Wij willen best samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, in Peel 6.1. Maar juist Helmond is hier uitgestapt", zegt Guido Schoolmeesters van de Gemeenschapslijst Someren-Eind en Sluis XIII. "Stienen moet eerst maar eens zijn zaakjes in Helmond regelen." Dankers uit Deurne: "De vraag lijkt of Stienen de besluitvorming stroperig vindt omdat hij zijn zin niet krijgt."

Nuenen
Fractieleider Mieke Verhees van de PvdA in Eindhoven en Steven Kraaijeveld, VVD-raadslid in Eersel en oud-wethouder, kunnen een heel eind mee in de redenering van Stienen. Verhees wijst op Nuenen, dat na een bestuurlijke crisis in een identiteitscrisis is beland en zich afvraagt waar zijn toekomst ligt. "Wat daar nu gebeurt, is handelen vanuit een negatief scenario. Dus ik snap wel wat Stienen bedoelt. Maar 21 gemeenten samen lijkt me wat veel."

Lees dinsdag een analyse over het idee om van Zuidoost-Brabant één gemeente te maken in het ED, of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond