Volledig scherm
Archieffoto © ANP XTRA

Gebiedsverboden en cameratoezicht in 't Haagje in Helmond

HELMOND - Gebiedsverboden en cameratoezicht worden ingezet om een einde te maken aan de overlast en dreigende sfeer in een deel van de Haaglaan in Helmond-West. Dat zegt burgemeester Elly Blanksma. De flexibele camera wordt woensdag geplaatst en later deze week worden de gebiedsverboden uitgevaardigd tegen 'enkele' van de grootste overlastveroorzakers in de straat. Om hoeveel personen het precies gaat, kon Blanksma nog niet zeggen.

Enkele buurtbewoners deden maandag in het ED hun verhaal over de dreigende sfeer in hun straat die wordt veroorzaakt door een groep mannen die op parkeerplaatsen en een speeltuin in de buurt 't Haagje rondhangen. Ze vertelden dat ze geregeld worden uitgescholden en niet meer graag over straat gaan. Donderdag kwam het tot een handgemeen tussen een buurtbewoner en enkele mannen uit de groep.

'Stevige gesprekken'
"De tijd van praten is echt voorbij." Blanksma spreekt fel tegen dat enkele buurtbewoners al anderhalf jaar onafgebroken last hebben van de groep voor hun deur. Vorig voorjaar kwamen bij de gemeente de eerste signalen van overlast binnen, vertelt ze. "Toen zijn de eerste gesprekken gevoerd met buurtbewoners en de hanggroep. Stevige gesprekken." Er kwamen extra straatverlichting en verkeersdrempels als onderdeel van de aanpak. 

Cameratoezicht
Afgelopen winter was het volgens Blanksma 'totaal rustig'. "Maar nu popt het weer op. Zonder maatregelen blijft het niet rustig. Tijd om actie te ondernemen en dat is ook gedaan." Half mei gaf de burgemeester naar eigen zeggen de opdracht om cameratoezicht en gebiedsverboden te regelen voor het geval de situatie niet zou verbeteren. De maatregelen lagen inmiddels klaar, zegt Blanksma. "Toen donderdag dat incident plaatsvond, heb ik vrijdag direct die blokken laten plaatsen."

Regulier overleg
Meer maatregelen dan de camera en gebiedsverboden zijn nog niet gepland. De situatie kwam al aan bod tijdens reguliere overleggen tussen gemeente, wijkagent en sociaal werkers. En dat gaat volgens de burgemeester 'gewoon door'.

De partijen in de Helmondse gemeenteraad zeggen volkomen verrast te zijn door de situatie.