Volledig scherm
Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Geen actie Elkerliek Helmond tegen dopingarts Janssen

HELMOND - Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond onderneemt geen stappen tegen de voormalige Deurnese huisarts Peter Janssen. Die beweerde dat een klinisch chemicus van het ziekenhuis hem zou hebben geholpen om EPO-gebruik van wielrenners te maskeren. 

Janssen, nu 75 en woonachtig in Thailand, zegt in een gesprek met De Volkskrant dat dit is gebeurd aan het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw. Twee klinisch chemici die nu in het ziekenhuis actief zijn waren in die periode ook al werkzaam in Helmond. Zij ontkennen beiden ten stelligste de beweringen van Janssen.

De Volkskrant citeert een anonieme medewerker van het Elkerliek die weet zou hebben gehad van een of meerdere bezoeken van toenmalig wielrenster Leontien van Moorsel uit Boekel aan het ziekenhuis om daar bloed af te laten nemen. Een intern onderzoek van het Elkerliek naar deze anonieme bron heeft geen resultaat opgeleverd.

Medisch ambtsgeheim

De leiding van het ziekenhuis heeft wel intern nog eens glashelder gemaakt dat het medisch ambtsgeheim 'heilig' is en dat het doorbreken daarvan niet wordt getolereerd. 

Het laboratorium van het Elkerliek is gecertificeerd om sporttesten te verrichten voor de internationale wielerunie UCI. De uitlatingen van Janssen brengen daar geen verandering in, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis.

In samenwerking met indebuurt Helmond