Volledig scherm
© ANP XTRA

Geen cel- maar werkstraf voor Helmonder wegens seks met meisje (15)

DEN BOSCH - Hoewel het totaal niet acceptabel is wat een Helmonder deed - seks hebben met een meisje van 15 - geeft de Bossche rechtbank hem geen celstraf. Hij heeft zijn leven inmiddels goed op de rail en krijgt daarom een werkstraf van tweehonderd uur. Ook moet hij het meisje 2500 euro smartengeld betalen.

De Helmonder (24) en het meisje leerden elkaar online kennen en raakten zo in een soort relatie. Ze spraken in augustus 2018 af bij de jongen en daar kwam het tot gemeenschap. Volgens de man ging het initiatief van haar uit, maar dat klopt niet, zo zei zij later tegen de politie. Het was echter ook geen verkrachting. De moeder van het meisje deed uiteindelijk aangifte. 

Ongelijke relatie

Seks met een minderjarige is altijd strafbaar. Volgens de officier van justitie, Stijn Revis, wist de man goed wat hij deed, in een van de berichten zegt hij te beseffen dat hij strafbaar is in de verhouding. Het was duidelijk een ongelijke relatie en de officier eiste een jaar celstraf waarvan een derde voorwaardelijk. Zijn advocate Noortje Lut was het daar absoluut niet mee eens. Je hebt zedenzaken en zedenzaken, zei ze: brute verkrachting of onwettige seks met toestemming. Zij pleitte voor een werkstraf.

Risico op zwangerschap

De rechtbank noemt de Helmonder volstrekt onverantwoordelijk , en neemt het hem extra kwalijk dat hij het onveilig deed, met alle risico op zwangerschap. Maar zonder iets af te doen aan de ernst van het feit en/of de gevolgen voor het slachtoffer vindt ze celstraf net een brug te ver. De Helmonder heeft inmiddels werk en ook de reclassering liet zich tevreden uit. Een flinke taakstraf is daarom voldoende, al hangt hem ook drie maanden voorwaardelijk boven het hoofd.

In samenwerking met indebuurt Helmond