Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Geen celstraf door 'zwaar autisme' voor Rick B. uit Helmond

DEN BOSCH/HELMOND - Hoewel het dossier van Helmonder Rick B. hem tekent als een 'heel naar mannetje' dat 'met opzet veel mensen, waaronder kwetsbare meisjes, het leven zuur maakte', hoeft hij van het OM niet naar de cel. Wel verdient hij ruim driehonderd uur werkstraf en zal lang behandeld moeten worden.

Officier van justitie Anja Kooij zat met een zwaar dilemma. ,,Verdachte heeft de slachtoffers zwaar getroffen. Hij ging niet zomaar even een grens over maar veel, ver en lang. Dat verdient een flinke straf." Anderzijds zeiden deskundigen dat vrijwel alles voortkwam uit zijn zware autisme. Opsluiting zou 'niet helpen om vrijwel zekere herhaling te voorkomen." En daarom bleef de celdeur dicht.

Aangereden

Wat Rick B (24) de afgelopen drie jaar uithaalde, kwam voort uit een stalkingszaak daar vlak voor. Hij had toen seks met een minderjarig meisje. Nu stond hij voor de rechter omdat hij dat kind op haar fiets had aangereden met zijn auto. Een buurtgenootje getuigde tegen hem en met vreselijke teksten bedreigde hij haar en haar vader als ze haar mond niet hield. Een knul die iets over de zaak zei, kreeg vuistslagen.

En er was meer. Een vriendin van dat eerste meisje zegt maandenlang verkracht te zijn toen ze 15 was.

Een ander meisje met wie hij seks had, moest eerst vijfhonderd, toen duizend euro betalen. Anders liet hij blootfoto's aan haar ouders zien. Tussen de regels klonken meer wandaden. Hij wist wel érg veel details van een inbraak. De moeder van het laatste meisje vond haar auto terug ondergekalkt met scheldwoorden. De ouders van het vriendinnetje, en haar nieuwe vriend, kregen een stapel smerige berichten in hun brievenbus. Auto's vlogen in brand, waar B. nog voor berecht wordt.

Grenzen

Maar een psycholoog en psychiater rapporteerden dat hij door zijn autisme geen grenzen kan trekken, emoties niet weet te plaatsen, geobsedeerd wordt en boosheid niet kan beteugelen. B. bekende vrijwel alles, al was het in onverstaanbaar gemompel en wist hij weinig details. Alleen de verkrachting ontkende hij fel: het meisje had hem om seks gevraagd, toen ze 16 was. Officier Kooij zag evenmin bewijs voor dwang, maar wel voor ontucht.

Tijdgrens

OM en verdediging vonden het beiden een vervelende en zware zaak, de oplossing van Kooij was een goede. Er zit geen tijdgrens aan de voorgestelde behandeling, en Kooij wil een contactverbod met alle meisjes en hun ouders.

De reclassering, ook in de rechtzaal aanwezig, was er minder over te spreken. Zij moet alles controleren, maar heeft daar een hard hoofd in.

In samenwerking met indebuurt Helmond