De St. Josef Gedachtenis Kapel in het Hortensiapark.
Volledig scherm
De St. Josef Gedachtenis Kapel in het Hortensiapark. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Geen eigen Holocaust-monument in Helmond

HELMOND - Helmond krijgt geen eigen Holocaustmonument. Wel betaalt de gemeente 5000 euro mee aan de oprichting van het nog te onthullen nationaal gedenkteken in Amsterdam. Daarop komen ook de namen van slachtoffers uit Helmond te staan.

Het stadsbestuur van Helmond heeft er dus voor gekozen geen geld uit te geven aan een tijdelijk Holocaustmonument. Gemeentes konden zich daarvoor opgeven, maar moesten dan wel een bijdrage leveren van 2000 euro. De gedenktekens worden door het hele land onthuld op 27 januari 2020. Op die dag is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz bevrijd werd. Tot nu toe doen enkele tientallen gemeentes mee aan het project.

De PvdA in Helmond vroeg onlangs aan het stadsbestuur waarom Helmond nog geen besluit had genomen over de plaatsing van een nieuw, lokaal monument. De gemeente wijdt daar niet over uit, maar onderstreept wel dat er een bijzonder herdenkingsjaar aan komt. In de dagen van 22 tot en met 25 september wordt in de stad het einde van de oorlog gevierd; het is dan 75 jaar geleden dat Mierlo-Hout en Helmond werden bevrijd.

Helmond laat weten dat er vanaf dit jaar op een andere locatie wordt herdacht dan voorheen. ,,Vanaf dit jaar vindt de dodenherdenking plaats bij het herdenkingsmonument de St. Josef Gedachtenis Kapel in het Hortensiapark, in plaats van bij het bevrijdingsmonument Joris en de Draak. In de kapel hangt een glazen plaque met de namen van alle Helmondse oorlogsslachtoffers sinds 1939", meldt de gemeente .

De gemeente Helmond draagt wel 5000 euro bij aan het nieuwe Holocaustmonument in de hoofdstad. ,,Op dit permanente monument in Amsterdam komen de namen van 102.000 Nederlandse Joden en 220 Sinti en Roma te staan die slachtoffer werden van de Holocaust. Ook de namen van Helmondse slachtoffers krijgen een plek op dit monument", verduidelijkt het stadsbestuur.

Struikelstenen

De Heemkundekring Helmont is al jaren bezig om voor dertien Joodse slachtoffers en acht Sinti ook gedenkstenen te laten plaatsen in de stad. Dat moeten de Stolpersteine worden, struikelstenen. Deze kleine monumentjes komen op de plekken waar deze mensen woonden voordat ze werden weggevoerd. De namen van de Helmondse Holocaustslachtoffers zijn nog niet onthuld. Dat gebeurt vermoedelijk in september.

In heel Europa liggen al meer dan 65.000 Stolpersteine. De steentjes zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Op een messing plaatje op de steen staan onder meer naam en plaats van overlijden, meestal een concentratiekamp.

In samenwerking met indebuurt Helmond