Volledig scherm
© Thinkstock

Geen fusie Neos (Eindhoven) en SMO (Helmond)

HELMOND - Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond (SMO) en haar Eindhovense equivalent Neos gaan niet fuseren. Voor de laatste is dit een brug te ver gebleken. "Je bent dan genoodzaakt naar binnen te kijken, naar je eigen organisatie, terwijl wij nu vooral naar buiten willen kijken", zegt Pim Dijkstra, bestuursvoorzitter van Neos.

De Eindhovense hulpinstantie heeft volgens Dijkstra op dit moment veel op haar bordje liggen. "Dan gaat het om de samenwerking met WIJeindhoven, de nieuwbouw van het Labrehuis en de stagnatie van de uitstroom van cliënten naar reguliere woningen. Al deze zaken verdienen onze aandacht."

Volgens Dijkstra is daarnaast gebleken dat de problematiek en dus de benodigde aanpak in Eindhoven complexer is dan in Helmond. Tot slot wordt Neos ook meer en meer een organisatie voor de buurgemeenten van Eindhoven, stelt hij. "De contacten met Veldhoven, Valkenswaard, Best en Geldrop nemen toe."

Bestuursvoorzitter Jürgen Feuerriegel van SMO vindt het jammer dat de fusie niet doorgaat. Hij spreekt van 'een gemiste kans'. "Wij zagen een meerwaarde in de vorming van één organisatie voor heel Zuidoost-Brabant. Daarmee zouden we in de markt een sterkere positie kunnen krijgen."

Neos en SMO gaan wel nog nauwer samenwerken. Ze deden dat al binnen het Veiligheidshuis Brabant Zuidoost (onder meer huiselijk geweld) maar gaan elkaar nu ook helpen bij de crisisopvang; als de ene organisatie te weinig bedden beschikbaar heeft en de andere niet, kunnen mensen bij die andere terecht.