Volledig scherm
© stock.xchnge

Geen industrie op Varenschut Helmond, Rode Ladder Best en Ekenrooi-Noord in Waalre

HELMOND - Drie geplande bedrijventerreinen in Helmond, Best en Waalre zijn geschrapt wegens gebrek aan belangstelling vanuit de markt. Het gaat achtereenvolgens om Varenschut, Rode Ladder en Ekenrooi-Noord.

Daarnaast gaat een streep door delen van Park Forum (Eindhoven), Brandevoort Business Park (Helmond) en Habraken (Veldhoven). In totaal verdwijnt zo 150 hectare aan beoogde bedrijventerreinen.

Stedelijk Gebied Eindhoven
Dat hebben de negen gemeenten besloten die zijn verenigd in het Stedelijk Gebied Eindhoven. De gemeenten compenseren elkaar financieel voor de verloren bedrijfsgronden. Voor elke vierkante meter bedrijfsgrond die wél wordt uitgegeven, stort de gemeente een bijdrage van een tientje per vierkante meter in een fonds. Het geld wordt verdeeld over gemeenten als vergoeding voor misgelopen toekomstige inkomsten. Het gaat in totaal om 9,46 miljoen euro. De bijdragen en vergoedingen gelden alleen voor grond die in eigendom is van gemeenten. Zo krijgen Best en Waalre geen compensatie.

De negen betrokken gemeenten hebben ook afspraken gemaakt over bedrijfsterreinen die komende tijd worden uitgegeven. In totaal is 251,1 hectare klaar voor uitgifte. De grotere terreinen hierbij zijn GDC Acht in Eindhoven (46 hectare), Eeneind West in Nuenen (26 hectare) en Westfields bij Oirschot, goed voor 22,8 hectare.

165 hectare
Op twaalf plekken zet het Stedelijk Gebied de ontwikkeling van bedrijventerreinen op pauze. Zo'n 165 hectare komt alleen in aanmerking voor uitgifte als de komende jaren voldoende belangstelling vanuit de markt hiervoor komt. Deze voorwaardelijke uitgifte geldt voor onder meer het oostelijk deel van Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant (BZOB) in Helmond, de Health Innovation Campus in Veldhoven, Esp Noord in Eindhoven en fase twee van de Brainport Industries Campus in Best.

De stedelijke regio hoopt met de gemaakte afspraken leegstand van bedrijventerreinen tegen te gaan. Ook denken de gemeenten door samen te werken als regio aantrekkelijker te worden voor het bedrijfsleven. Onderling is overeengekomen dat de grondprijs overal op dezelfde manier wordt berekend, zodat gemeenten elkaar niet beconcurreren. Bedrijven moeten kiezen voor de 'beste locatie' en niet voor de 'beste prijs', zo is de gedachte.

Het Stedelijk Gebied Eindhoven is een samenwerking van Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre.