Volledig scherm
© Stock

Geen ‘oude’ sancties voor houthandel Felix Clercx uit Helmond

DEN HAAG/HELMOND - Houtgroothandel Felix Clercx uit Helmond krijgt niet met terugwerkende kracht dwangsommen (voorwaardelijke boetes) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De Raad van State heeft in een tussenuitspraak deze eis van Greenpeace afgewezen.

Volgens de milieuorganisatie treuzelt de NVWA met controles op de mogelijk illegale import van tropisch hardhout. Anderhalve week geleden werd tijdens een zitting bij de Raad van State duidelijk dat Felix Clercx recent een dwangsom aan zijn broek kreeg. Greenpeace werd verrast door deze mededeling en pleitte voor dwangsommen voor eerdere overtredingen van het Helmondse bedrijf. Tevergeefs dus. Voor de goede orde: het gaat steeds om vermeende hiaten in het controlesysteem. Er zijn geen aanwijzingen dat Felix Clercx fout hout importeert. 

Oorsprong

De firma zegt er alles aan te doen om illegaal hardhout te weren. Zo wordt sinds enige tijd zowel in Brazilië als Afrika gebruik gemaakt van grote Europese leveranciers die voldoen aan de Europese houtverordening, alle plaatselijke regels kennen en de taal spreken. „Zo kunnen we steeds helemaal terug naar de oorsprong van het hout”, zegt directeur Peter Derckx van de Helmondse houthandel.

De juridische strijd tussen Greenpeace en de NVWA is nog niet ten einde. Felix Clercx baalt ervan dat het als derde partij steeds genoemd wordt. Een lot dat ook andere Nederlandse hardhoutimporteurs treft. „We missen gewoon een handboek op het gebied van due diligence (Stelsel van Zorgvuldigheidseisen, red.). Elk bedrijf moet het controlesysteem op zijn eigen manier inrichten”, aldus Derckx. Hij gaat op korte termijn overleg voeren met andere Nederlandse importeurs van tropisch hardhout.

In samenwerking met indebuurt Helmond