Volledig scherm

Geen spoortunnel in Mierlo-Hout

HELMOND - Er komt geen spoortunnel nabij de Mierloseweg in de Helmondse wijk Mierlo-Hout. De aanleg hiervan zou een ongewenste splitsing van de wijk opleveren dan wel een onveilige situatie voor langzaam verkeer. De gemeente Helmond ziet daarom af van verder onderzoek.

Het idee voor een spoortunnel was vorig jaar september ingediend door de PvdA. Burgerraadslid (en architect) Hans de Mare ontwierp een tunnel ten westen van de huidige overgang. Die zou alleen voor auto’s bestemd zijn en bereikbaar zijn via een kleine omweg over de Hoefkens. Fietsers en wandelaars bleven in het plan gebruikmaken van de bestaande overweg. Wethouder Erik de Vries (SP) zei toe het plan te onderzoeken.

Het idee van de PvdA stuit echter op bezwaren van spoorwegbeheerder ProRail en de Fietsersbond, laat De Vries nu weten. „Door het splitsen van verkeersstromen verbetert de veiligheid van het langzame verkeer bij de overgang niet, zo redeneren zij.”

Een alternatief zou bestaan uit het bundelen van auto’s, fietsers én wandelaars in de meer westelijk gelegen tunnel. Ook dat is geen optie, aldus De Vries. „Ondernemers, omwonenden en de wijkraad hebben aangegeven ernstige bezwaren hiertegen te hebben. Met zo’n tunnel wordt Mierlo-Hout voorgoed opgesplitst in een noordelijk en een zuidelijk deel.”