Burgemeester Blanksma van Helmond (archieffoto).
Volledig scherm
Burgemeester Blanksma van Helmond (archieffoto). © DCI Media

Geen twijfel Blanksma over strengere coronaregels in Helmond: ‘We gaan handhaven en anders beboeten’

HELMOND - Helmond gaat scherp in de gaten houden dat mensen zich houden aan de ‘corona-afstand’ van anderhalve meter en het samenscholingsverbod. Maandagavond kondigde het kabinet extra regels aan om de verspreiding van het coronavirus te beperken, burgemeester Blankma is van plan daar streng op te controleren. 

„In Helmond zullen wij de richtlijn vanuit het kabinet volgen”, zegt de burgemeester in een schriftelijke reactie. „Dit betekent dat wij vanaf dinsdag op straat gaan handhaven op de voorgeschreven afstand van anderhalve meter en dat wij groepen van drie of meer mensen nadrukkelijk zullen aanspreken. Daarbij is het gezond verstand, zoals de minister dat ook verwoordde, het uitgangspunt. Daar doen we een beroep op. Maar als aanspreken niet werkt, gaan we over tot het uitdelen van boetes.”

Samenscholingsverbod

Blanksma gaat dinsdag in overleg met de politie om te kijken hoe deze regels door toezichthouders kunnen worden gehandhaafd. Over het samenscholingsverbod dat ze als burgemeester in een gebied kan opleggen, laat ze weten: „Ik zal niet schromen daartoe over te gaan, als op bepaalde plekken blijkt dat dit nodig is om de verspreiding van het virus te voorkomen. Maar ook daar doe ik een beroep op de redelijkheid van onze inwoners. De volksgezondheid van ouderen en kwetsbaren staat voorop en ik roep alle Helmonders op hier hun maximale verantwoordelijkheid in te nemen.”

In samenwerking met indebuurt Helmond