Geen wereldtitel voor Daisy Mertens van Vuurvogel Helmond: Peter Tabichi uit Kenia is de beste

VIDEODUBAI/HELMOND -  Peter Tabichi uit Kenia is de beste leraar van de wereld. Dat werd zojuist bekendgemaakt op de slotmanifestatie van het Global Education & Skills Forum in Dubai. En dus gaat de titel niet naar Daisy Mertens, juf van groep 7 op basisschool de Vuurvogel in Helmond. Voor de finale bleven na enkele selectierondes tien kandidaten over uit een totaal van meer dan tienduizend genomineerden uit 179 landen.

In het luxueuze en reusachtige hotel Atlantis werd de prijs overhandigd door acteur en zanger Hugh Jackman. Bij de titel hoort een bedrag van 1 miljoen dollar. Dat moet de winnaar besteden aan onderwijsdoelen. Het wordt uitbetaald over tien jaar, in gelijke delen. Bovendien is hij/zij nu wereldwijd ambassadeur voor de organiserende Varkey Foundation.

Ontwikkelingsland

Daisy Mertens (31) gaf zelf al aan dat ze de prijs zou gunnen aan iemand uit een ontwikkelingsland, ‘omdat die het geld veel harder nodig heeft’. De Venrayse wilde in Dubai tijdens het driedaagse congres vooral genieten. Dat deed ze samen met collega’s en directie van school, familie en vrienden.

De tien genomineerden hadden een vol programma. Zo moesten ze ieder een masterclass geven, pers te woord staan en tal van andere plichtplegingen ondergaan. Ook verschenen ze zaterdagavond op het podium bij een speciaal concert in het Dubai Media City Amphitheatre, waar Liam Payne (ex-One Direction), Rita Ora en Little Mix optraden. De docenten kregen een highfive van acteur Hugh Jackman.

De Global Teacher Prize werd voor de vijfde keer uitgereikt.

Volledig scherm
Juf Daisy met haar moeder. © ED
Volledig scherm
© ED
Volledig scherm
De winnaar Peter Tabichi is gekleed in een bruin gewaad, rechts naast hem staat Daisy. © ED
Volledig scherm
De winnaar Peter Tabichi geeft een speech, rechts naast hem staat Daisy. © ED

In deze video vertellen collega’s en vrienden over juf Daisy

Volledig scherm
Daisy met de Nederlandse vlag in Dubai. © Global Education & Skills Forum
Volledig scherm
Juf Daisy Mertens in Dubai © .
Volledig scherm
Juf Daisy Mertens in Dubai. © .
Volledig scherm
Juffrouw Daisy Mertens in de Vuurvogel in Helmond mag naar Dubai. © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Helmond