Volledig scherm
Op de foto met de sneeuwman(nen) op Winter festijn © Wim van den Broek

Geen Winterfestijn in Helmond dit jaar: 'Te groot risico'

HELMOND - Er gaat dit jaar een streep door het Winterfestijn dat in december plaats had moeten vinden in Helmond. Organisator Helmond Marketing vindt het financiële risico te groot.

Het evenement met ijsbaan en kerstkraampjes stond vorig jaar drie weken op het Havenpark. Het leidde tot de nodige extra kosten vanwege de vlonders die neer moesten worden gelegd tegen de drassige grond. Daarnaast was er kritiek op de plek: die lag te ver van het stadscentrum.

Kosten
In de zoektocht naar een nieuwe locatie dichtbij winkels en horeca werd er naar drie plekken gekeken: de kop van de Markt, Ameideplein en het Speelhuisplein. Maar ook die drie zouden grote kosten met zich meebrengen.

"Op de kop van de Markt zagen we al helemaal voor ons dat je tussen de bomen door kon schaatsen", aldus Pieter van Geel, voorzitter van Helmond Marketing. "Maar omdat daar geen plek was voor de kerstkraampjes, zouden we een deel van onze inkomsten mislopen. En je moet de weekmarkt verplaatsen. Datzelfde probleem hadden we bij het Ameideplein. Daar zouden we bovendien voor nieuwe parkeerplaatsen moeten zorgen. Op het Speelhuisplein was er weer wel ruimte voor stalletjes, maar zou de bolling van het terrein weer voor extra kosten zorgen."

Risico's
Vanwege die risico's trok de gemeente haar subsidie - vorig jaar bedroeg die 50.000 euro - in. Daarmee werd het ook voor Helmond Marketing te riskant, wijst Van Geel op vorig jaar: "Toen bleek het evenement ontzettend duur. We hebben al onze reserves moeten aanspreken om het bekostigd te krijgen. Dat risico kunnen we nu niet nemen."