Volledig scherm
Jos van Bree © Jurriaan Balke

Gemeente: glasvezel in heel Helmond

HELMOND - Helmond neemt het heft in handen op het gebied van snel internet. Het wil zelf in de hele gemeente glasvezel gaan aanleggen. Dat moet binnen een jaar of drie jaar gerealiseerd zijn. Een voorstel hiertoe wordt dinsdag in de raad aangenomen. De kosten bedragen 25 tot 30 miljoen euro. Dat wordt mogelijk (deels) gedekt door een bedrijf dat het aan wil leggen.

,,We zien dit als een nutsvoorziening", zegt wethouder Jos van Bree. ,,Het is een basisbehoefte, die voor iedereen beschikbaar moet zijn." Hij wijst op vele maatschappelijke toepassingen: domotica (digitale snufjes in huis waardoor mensen langer zelfstandig kunnen wonen), e-health (zorg via internet) en voorzieningen voor het onderwijs. Maar ook de verkeerslichten kunnen via glasvezel verbonden worden. ,,je ziet dat de bandbreedte elk jaar kwadratisch toeneemt."  

Helmond staat er slecht op wat betreft glasvezel, zegt hij. En dat in een kennisgebied als Brainport. Daar moet snel verandering in komen. Ook omdat voor steeds meer (nieuwe) diensten snel internet en voldoende breedbandruimte nodig zijn. Op dit moment ligt er glasvezel in Brandevoort - van KPN -  en in Rijpelberg, Brouwhuis en op de industrieterreinen - van E-Quest.

Dit Helmondse bedrijf kondigde onlangs aan de rest van de stad ook van glasvezel te willen voorzien. Daarbij kijkt het wel of er voldoende belangstelling is. Stiphout kwam als eerstvolgende uit de bus.

Eigen koers

De gemeente vaart echter haar eigen koers. De marktwerking blijft achter, vindt ze. Commerciële partijen hebben een bedrijfsmatig belang, dat is ook logisch, stelt de wethouder. ,,Het is ons belang om voor de hele gemeenschap te zorgen."

Wie het glasvezelnet mag aanleggen, is nog niet bekend. Dat kan E-Quest zijn, maar ook een andere partij. ,,We zoeken naar de beste partij waarmee we tot de beste afspraken komen. Het moet onder onze voorwaarden gebeuren. "

Buitengebied

Midden volgend jaar of liefst nog eerder ligt er een projectplan op tafel. De aanleg moet dan in twee tot drie jaar geschieden. Er komt een 100 procent dekking, inclusief buitengebied, belooft Van Bree.

Hij hoopt dat er afspraken gemaakt kunnen worden over koppeling met de al in Helmond aangelegde netwerken. Zo niet, dan komt er gewoon nog een glasvezelkabel bij. 

Directeur Patrique Dankers van E-Quest wacht de ontwikkelingen af. ,,Er is een aantal scenario's geschetst. Ik ben benieuwd welke uit de bus komt. Dan kijken we of het voor ons interessant is. Wij richten ons nu volledig op Stiphout. Als daar de eerste schop de grond in gaat, focussen we ons op een nieuwe wijk. Welke dat wordt, is nog niet bekend."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond