Stapels leesvoer ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Stapels leesvoer ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Gemeenteraadsleden krijgen stukken ‘samenwerkingsverbanden’ niet bijgelezen

PEEL - MRE, Peelgemeenten, Innovatiehuis, Senzer, Veiligheidsregio: gemeenteraadsleden worden met grote regelmaat bedolven onder papierwerk vanwege de vele samenwerkingsverbanden tussen gemeenten. Die zijn broodnodig, maar kosten heel heel veel tijd en de invloed er op is vaak beperkt. ,,Ik lees vooral de samenvattingen, anders red ik het niet.”

Jan Vroomans
Volledig scherm
Jan Vroomans © Facebook

Ze moeten zich er steeds vaker doorheen zien te worstelen: de hele papierwinkel die hoort bij gemeenschappelijke regelingen van de gemeenten. In een doorsnee maand vallen er vele digitale kilometers aan voorstellen, begrotingen en rapporten in de mailboxen van raadsleden. Er gaat geen maand voorbij of zij moeten ook hun zegen geven over financiële stukken of een inhoudelijke koerswijziging van  gedeelde organisaties als werkbedrijf Senzer, zorgloket Peelgemeenten of omgevingsdienst Zuidoost Brabant. Met regelmaat komen daarnaast ook tekorten aan het licht waarvoor gemeenten  in de buidel moeten tasten.

,,En echt nee zeggen kan dan niet”, zegt Jan Vroomans van de VVD Gemert-Bakel. ,,Je kunt wel als enige raadslid bezwaar hebben tegen die extra ton die erbij moet, maar dat heeft totaal geen zin. Je zit met z'n allen in een bootje en je hebt met z'n allen verantwoordelijkheid om het overeind te houden.” 

In samenwerking met indebuurt Helmond