Volledig scherm
Het Ridderplein in Gemert was in april toneel van een flinke vechtpartij waarbij na later bleek is geschoten. © Ton van de Meulenhof

Gemertse schutter (20) zou pistool ook op andere stappers hebben gericht bij massale vechtpartij

DEN BOSCH - De jongeman die in april in Gemert tijdens een grote vechtpartij in het onderlijf van een man uit Boekel schoot, heeft zijn wapen ook nog op twee anderen gericht. Een van hen kreeg er flinke klappen mee.

Dat bleek op een tussentijdse zitting in de Bossche rechtbank vrijdagochtend. Advocaat Mark Nillesen probeerde daarbij zijn cliënt Dany R. (20, Gemert) vrij te krijgen uit voorarrest, maar dat liet de rechtbank niet toe.

Nillesen maakte ernstig bezwaar tegen de manier waarop Dany R. in beeld was gekomen als schutter. Het incident vond plaats op zondag 14 april in Gemert, op het Ridderplein. De politie kwam af op een melding van een vechtpartij tussen twee groepen. Mensen hadden schoten gehoord, maar de politie zag daar in eerste instantie niets van terug. Pas  na een paar dagen meldde zich een jongeman uit Boekel. Die merkte pas later dat  hij een wond had in zijn lies, en na onderzoek bleek er een kogel nog in zijn bil te zitten.

Herkend via Facebook 

In september wilde de politie Dany R. oppakken. Die zat in het buitenland maar meldde zich later vrijwillig bij de politie. Sindsdien zit hij in de cel. Onterecht, volgens Nillesen. Hij is aangehouden omdat getuigen hem zouden hebben herkend. Maar dat was omdat iemand de schutter met een meisje had gezien, die hij kende van zes jaar eerder. ‘Zij moet wel erg diepe indruk hebben gemaakt”, sneerde de advocaat. Via Facebook is haar vriendje erbij gezocht: Dany R. Diens foto is toen aan anderen getoond. Enkel die, en niet zoals gebruikelijk in een stapeltje. En een schutter pas na een half jaar aanhouden zegt ook iets over het onderzoek, aldus Nillesen. 

De rechtbank ‘snapte de kritiek van de advocaat’, maar vond het niet genoeg om de verdenking af te zwakken en hem vrij te laten. Hij blijft dus in de cel totdat half maart zijn zaak voorkomt.

In samenwerking met indebuurt Helmond