Volledig scherm
Custom Powders aan de Grasbeemd in Helmond. © FotoMeulenhof

GenX en PFOA in Helmond ‘vormen geen direct gevaar’

HELMOND - De GenX- en PFOA-verontreiniging rond het Helmondse bedrijf Custom Powders aan de Grasbeemd vormt geen direct gevaar voor mens en milieu. Dat schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad. Wel is aanvullend onderzoek nodig.

Eind 2017 bleek poederverwerker Custom Powders de bron van een vervuiling met de milieubelastende en mogelijk kankerverwekkende GenX en PFOA. Die laatste stof werd afgelopen zomer (in ongevaarlijke concentraties) aangetroffen in zwemplas Berkendonk. Onderzoek in opdracht van de gemeente heeft nu aangetoond dat de deeltjes zich vooral via de schoorsteen en dus door de lucht hebben verspreid.

In de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater rondom Custom Powders zijn verhoogde concentraties GenX en PFOA aangetroffen. De hoogste concentraties zijn gevonden onder de rook van het bedrijf, bij de moestuinen aan de Sluisdijk en in de visvijver aldaar. Het vervolgonderzoek richt zich op locaties in andere windrichtingen. De gemeente hoopt hiervan begin volgend jaar de uitkomsten te hebben. De concentratie PFOA in slib van Berkendonk is dusdanig dat dit slib niet zonder toestemming verplaatst mag worden.

Custom Powders verwerkte GenX en PFOA voor het Dordtse chemiebedrijf Chemours. Afgelopen voorjaar stopte de Helmondse firma hiermee. In september verbraken de twee bedrijven hun samenwerking.

In samenwerking met indebuurt Helmond