Volledig scherm
PREMIUM
Albert Klarenberg van onderzoeks- en adviesbureau Tritium (l) en Tessa Pancras verzamelen wortels in de moestuinen aan de Sluisdijk in Helmond. © FotoMeulenhof

GenX ook in moestuin in Helmond?

HELMOND - Andijvie, boontjes, paprika’s, sla, tomaten, wortels, alles wordt gewogen en verpakt in aparte zakjes. Die krijgen allemaal een zeer uitgebreid etiket. De inhoud van deze zakjes is niet voor consumptie. Deze maandagse monsters uit de moestuinen aan de Sluisdijk in Helmond gaan naar een laboratorium.

De gemeente Helmond wil weten of de gewassen sporen bevatten van GenX-stoffen. Die komen vrij bij de productie van teflon voor onder meer antiaanbaklagen en zijn mogelijk kankerverwekkend. Het nabijgelegen bedrijf Custom Powders werkte met zulke stoffen. 

  1. Mierlo-Houtse leerlingen herdenken bevrijding: 'Juf, die jongen was twintig'
    PREMIUM

    Mier­lo-Hout­se leerlingen herdenken bevrijding: 'Juf, die jongen was twintig'

    HELMOND - Hij laat een stuk van een opengeklapte raket zien, een Brits munitiekistje met granaatscherven en een plank met zo’n scherf erin. „Komt hier uit het dak.” Hij wijst ook op de sporen van kogels in de voorgevel van zijn huis. Als het gaat over de Tweede Wereldoorlog is het belangrijk om alles zo tastbaar mogelijk te maken, weet Mario Coolen. Zeker bij kinderen. „Déze Engelse soldaten zijn dáár op het spoor gestorven.”

In samenwerking met indebuurt Helmond