Volledig scherm
Leendert Gerrits © Ton van de Meulenhof

Gerrits Recycling Helmond: ‘Nieuwe loods kan helpen’

HELMOND - Gerrits Recycling in Helmond denkt over een tijdje minder overlast te veroorzaken. Een nieuwe loods moet uitkomst bieden voor de verwerker van metaalafval. „Goed voor ons én goed voor de omgeving”, stelt eigenaar Leendert Gerrits.

Gerrits Recycling zit aan de Helmondsingel/Deurneseweg (N270), helemaal aan de oostkant van Helmond. Mensen uit nabijgelegen delen van Brouwhuis en Rijpelberg zeggen geregeld hinder te ondervinden van het bedrijf. Dat gaat dan om geluidsoverlast en stank.

Eind vorig jaar stemde de Helmondse politiek in met wijziging van het bestemmingsplan. Gerrits kan daardoor op termijn op eigen terrein een nieuwe loods bouwen, waardoor meer activiteiten inpandig kunnen plaatsvinden. „Dat proberen we te realiseren”, zegt de eigenaar. Hij spreekt van ‘een hele investering’.

Controles

Gerrits Recycling is de voorbije maanden geregeld gecontroleerd door de Omgevingsdienst ODZOB, in opdracht van de provincie. Bij de eerste controles werden overtredingen vastgesteld. Zo had een andere firma een loods in gebruik. Bij een hercontrole was alles op orde.

De activiteiten van de andere firma vallen onder de vergunning van Gerrits, maar vergen wel een onderzoek naar effecten op mens en milieu. Hiervoor is een geuronderzoek nodig, zo liet de ODZOB eerder deze week aan het bedrijf weten.

Minder klachten

Het aantal klachten uit de omgeving is de laatste tijd overigens sterk afgenomen. Sinds begin dit jaar zijn er vier meldingen gedaan van stankoverlast. Drie daarvan kwamen van één iemand. In geen van deze gevallen kon worden vastgesteld dat Gerrits de veroorzaker was, aldus de provincie.

Volgens Leendert Gerrits voldoet zijn bedrijf aan de geluidsnormen en werkt het met de modernste technieken. „Misschien moeten we komende zomer maar eens een keer een open dag houden.”

In samenwerking met indebuurt Helmond