Volledig scherm
Berry en zijn zoon Levi © Berry Thoonen

Gestolen monument Levi (14) komt terug, vader Berry kan 'zijn zoon weer aankijken'

HELMOND/WELL – Op het strandje aan de Maas bij Well, waar dit weekend een gedenkpaal van de 14-jarige Levi uit Helmond werd gestolen, komt binnenkort een nieuw monument te staan. Volgens vader Berry Thoonen heeft de maker van het origineel alweer een nieuwe gemaakt. ,,Volgende week kan ik mijn zoon weer op zijn lievelingsstrand aankijken, dat is heel belangrijk voor mij.”

Afgelopen weekend ontdekten vrienden van de ouders dat het monument op het strandje er niet meer stond. Berry en zijn vrouw Ingrid reageerden vol ongeloof. ,,Dit is geen mens, dit is een machine. Hoe kan iemand zo zijn?” klinkt het fel.

Op sociale media richtten de ouders zich direct tot de dief. Deze oproep verspreidde zich als een olievlek over het internet en resulteerde zelfs tot een item bij Hart van Nederland. ,,Met zijn foto op televisie, dat had Levi geweldig gevonden.”

'Zijn paradijsje'

Ondanks de landelijke aandacht heeft het nog niet geleid tot de vondst van het monument. Vader Berry gaat er stiekem van uit dat dat niet meer gaat gebeuren. ,,Wij denken dat het door iemand in het water is gegooid en dat het nu op de bodem van de Maas ligt. Dat gaan we nog een keer onderzoeken”, zegt hij tegen het ED.

Voor de familie is het belangrijk dat het gedenkhoekje blijft bestaan. ,,Dit was het lievelingsstrand van Levi. Hier kwamen we allebei tot rust. Dit was echt zijn paradijsje”, legt vader Berry uit. Hij was erbij toen zijn zoon werd overvaren door een jetski. Pas een uur later werd hij gevonden. ,,Hij had geen schijn van kans.”

Volledig scherm
Levi en zijn vader op de Maas © Berry Thoonen

Enorme impact

De diefstal van het originele monument heeft een enorme impact op de nabestaanden. Vooral voor de moeder van Levi. Zij ligt hele dagen op bed en is er simpelweg ‘kapot van’. ,,Dit was even een druppel die er niet meer bij kon.”

Zij en haar man krijgen naar eigen zeggen ontzettend veel steun van 'alle lieve reacties' die binnen zijn gekomen na berichtgeving in deze krant. Een man uit Waalwijk bood zelfs aan om een nieuw monument te maken. Met hem is inmiddels contact gelegd, zegt Berry. ,,Echt hartverwarmend dat zo veel mensen meeleven. Dat doet ons heel goed.”

Wat gebeurde er die dag?

Het trieste ongeval waarbij de Helmondse tiener verongelukte, gebeurde in mei vorig jaar. Levi sprong op een zonnige zaterdag uit een bootje om in de Maas te zwemmen. De jonge Helmonder werd op dat moment overvaren door een jetski. Daags na het ongeluk vond op het strandje een emotionele herdenking plaats.

In samenwerking met indebuurt Helmond