Gevraagd voor Helmond en omstreken: een bus vol Poolse hulpverleners
HELMOND - Een derde van alle meldingen over huiselijk geweld of kindermishandeling in deze regio gaan over Poolse gezinnen. Dat is fors en ook zorgelijk, vindt Veilig Thuis, de organisatie waar de meldingen binnenkomen. ,,Als we hulp aanbieden, wordt er vaak verbaasd gereageerd. Dat zijn ze niet gewend.”
Delen per e-mail
De zorgen over Poolse gezinnen in deze regio groeien. Vorige week vroeg Krystyna Meijer van welzijnsorganisatie LEVGroep aandacht voor de groep inwoners, die hier soms al langer dan vijftien jaar wonen. Meijer is wijkwerker, maar trekt ook de kar voor het steunpunt arbeidsmigranten. De problemen binnen Poolse gezinnen nemen in haar ogen zorgelijke vormen aan.
Kindermishandeling en huiselijk geweld
Een van die problemen is het hoge aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Een derde van de 2000 meldingen in Helmond en de Peelgemeenten gaan over situaties in de Poolse gemeenschap. Merijn Goes van Veilig Thuis kan niet exact zeggen waardoor de aantallen al jaren zo hoog zijn. Goes is manager voor de regio zuidoost Brabant. ,,Het is natuurlijk een grote groep inwoners in deze regio, dus dan is het aantal meldingen relatief gezien al sneller hoog. Maar het aandeel Poolse gezinnen is wel opvallend en daarom hebben we er extra aandacht voor. We hebben al enige tijd overleg over de problematiek samen met Lumens, de gemeenten, jeugdzorginstanties en ook met Krystyna Meijer van LEVGroep. Iedereen zit daar met een ander doel en vanuit zijn eigen rol, maar samen proberen we te kijken wat we hiermee kunnen. Hoe we de gemeenschap kunnen helpen.”
We komen daar dan binnen en dan zijn mensen vaak erg angstig omdat ze denken dat we hun kinderen komen halen. Dat is heel lastig.
Veilig Thuis zorgt voor mensen die zich onveilig voelen in een afhankelijkheidsrelatie. Dat kan gaan over kindermishandeling, mensenhandel, gedwongen prostitutie, oudermishandeling of huiselijk geweld naar een partner toe. Iedereen die vermoedens heeft dat er ergens achter een voordeur iets loos is, kan een melding doen. ,,Van de bakker tot een docent op school en van de politie tot de buren.” Elke melding wordt door Veilig Thuis onderzocht om vervolgens hulpverleners in te schakelen. ,,Wij zijn geen rechter, wij halen geen kinderen uit huis. Wij geven alleen een bindend advies en daar moet de hulpverlening vervolgens mee verder.”
Verbaasd over aangeboden hulp
In het geval van de Poolse gemeenschap zijn er flinke hindernissen, is de ervaring van Goes. ,,De taalbarrière is eigenlijk het allergrootste probleem. Veel mensen die we zien, spreken alleen Pools of slecht Engels.” Ook een instantie als Veilig Thuis is voor de meesten onbekend. ,,We komen daar dan binnen en dan zijn mensen vaak erg angstig omdat ze denken dat we hun kinderen komen halen. Dat is heel lastig.” Bij elk gesprek zit een tolk, vertelt Goes. ,,En we hebben een Poolse folder gemaakt met daarin uitleg over hoe we werken.”
Daarnaast zijn er cultuurverschillen die het contact er niet makkelijker op maken. ,,Wij zijn een zorgstaat, oplettend naar elkaar toe. Je merkt dat Poolse mensen altijd veel meer op zichzelf aangewezen zijn geweest. Dat zijn ze gewend. Ze zijn verbaasd als we hulp aanbieden, dat kennen ze niet. Ze wonen hier, kunnen moeilijk aansluiting vinden, aarden lastig. Hun reactie is dan: we lossen het zelf op. Maar als de problemen zich dan opstapelen, kan de emmer ook te vol lopen. En als je dan niet weet wat voor hulplijnen er zijn, dat je bijvoorbeeld naar de huisarts kunt gaan en zeggen: ik trek het niet meer, dan kan die emmer overlopen. Met alle gevolgen van dien.”
Goes pleit ervoor zo veel mogelijk de taalbarrière op te lossen door taallessen.. ,,En wat ook erg welkom zou zijn: veel meer Poolse hulpverleners. Als ze ergens een hele bus vol vandaan konden halen, dat zou heel erg fijn zijn.”
Een goed gesprek over belangrijke maatschappelijke thema’s, sluit je aan bij Nederland in Gesprek en laat écht van je horen.
Om een gesprekspartner te vinden met een andere kijk op de wereld, leggen we deelnemers zeven controversiële vragen voor. U geeft daar online antwoord op en vervolgens wordt u gekoppeld aan iemand bij u in de buurt. Daarmee kunt u in gesprek, maar mochten de regels zijn zoals ze nu zijn, is het natuurlijk niet onze bedoeling om duizenden mensen op de been te brengen. Zijn de regels nog streng, dan kunt u digitaal met elkaar in gesprek, via de laptop of telefoon.
Dit zijn de stellingen waarop je met elkaar in gesprek kan gaan, klik bij de eerste vraag op ja of nee en alle stellingen verschijnen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Thuisbezorgd in twee volle koffers: een doe-het-zelf-theatervoorstelling
EINDHOVEN - Met twee volle koffers trekt theatermaakster Elze van den Akker, opgegroeid in Veghel, vanaf deze week door het land. Ze bezorgt een voorstelling voor één of twee personen. Om zelf thuis in elkaar te zetten. In het weekend van 6 en 7 maart zijn de makers in Den Bosch en omgeving, maar ze komen ook graag in de regio Eindhoven en Helmond langs. -
PREMIUM
Pakketjes van bezorger DPD verdwijnen in Oirschot als sneeuw voor de zon: ‘Helemaal klaar mee’
Súperhandig dat Track & Trace om je bestelde of verstuurde pakketjes te volgen. Behalve als je bijvoorbeeld met pakketbezorger DPD uit Oirschot van doen hebt, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dan zie je bestelde of verstuurde pakketjes wekenlang in Oirschot liggen. Of ze zijn ineens spoorloos verdwenen. Over hoe Oirschot de Bermudadriehoek van DPD is geworden. -
PREMIUM
Roostermaker al twee dagen aan het puzzelen: ‘Eindexamenklassen willen we in het ritme houden waarin ze nu zitten’
HELMOND - Van ‘gewoon’ open is maandag geen sprake, nu leerlingen in het voortgezet onderwijs 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Directeur, docent, roostermaker: voor iedereen verandert er iets. Hoe pakt het Carolus Borromeus College in Helmond het aan? -
PREMIUM
Plannen voor zonneweide zorgen voor steeds meer onrust in Stiphout
HELMOND - De plannen voor een zonnepanelenveld in Stiphout blijven de gemoederen bezighouden. Er is steeds meer onrust. -
PREMIUM
Helmond wil kopers verplichten in nieuw huis te gaan wonen om speculeren met nieuwbouw tegen te gaan
HELMOND - Helmond wil dat kopers van een nieuw huis of een bouwkavel er ook zelf gaan wonen. Dit moet tegengaan dat beleggers betaalbare woningen wegkapen voor de neus van bijvoorbeeld starters.
-
Theo Maassen speelt jaar na sluiting theaters unieke toneelsolo in Eindhoven
EINDHOVEN - Op 13 maart vorig jaar moesten wereldwijd de meeste theaters hun deuren sluiten vanwege corona. Om dit te ‘herdenken’ speelt Theo Maassen een jaar later in Eindhoven de solo ‘Wit Konijn Rood Konijn’ via een live-stream. -
PREMIUM
Vraag naar hulp en ondersteuning in Eindhoven stijgt explosief: ‘De rek is er uit na een jaar corona’
EINDHOVEN - Eenzaamheid, psychische problemen of gezinssituaties waar het wringt. Corona zorgt voor veel problemen achter de voordeuren en vooral door de duur van de crisis melden steeds meer mensen zich voor hulp en ondersteuning. -
Helmond Sport heeft ‘belangrijke pion’ weer terug tegen NEC: ‘Ik wil graag met hem verder’
De contouren van het Helmond Sport van volgend seizoen worden langzaam zichtbaar. Als het aan trainer Wil Boessen ligt, maakt Guus Joppen (31) onderdeel uit van die toekomst. De Eindhovenaar, die vrijdag tegen NEC terugkeert van een blessure, is waardevol. ,,Ik ga ook graag met hem verder.”
In samenwerking met indebuurt Helmond