Geweren Sint Antoniusgilde terecht in beslag genomen

HELMOND - De korpschef Brabant Zuid-Oost heeft terecht de hagelgeweren in beslag genomen van het Sint Antoniusgilde in Stiphout. Dit besliste de Raad van State gisteren in de rechtszaak die het gilde heeft gevoerd tegen minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De wapens zijn niet veilig, vindt ook de Raad van State.

De zes wapens die het schuttersgilde gebruikt bij het jaarlijkse Koningsschieten zijn zogeheten basculerende geweren. Die moeten bij het herladen worden opengeknikt. Daarbij kan het gebeuren dat een achtergebleven patroon wordt afgevuurd.

Na een ernstig ongeval in 2009 met drie omstanders in het Overijsselse Tubbergen deed de minister basculerende geweren in de ban. Twee jaar geleden werden de geweren in beslag genomen door de politie.

,,Bij het ongeval in Tubbergen werden de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd", zegt het Antoniusgilde. De Raad van State is het op dit punt eens met het Stiphoutse gilde, maar vindt dat de risico's van het gebruik van dit soort geweren te groot zijn. Eerder zijn andere gildes al in hoger beroep gegaan na het oordeel van de minister. Het Antoniusgilde heeft aangekondigd naar het Europese Hof in Straatsburg te stappen om de tradities van het gilde in stand te kunnen houden.