Volledig scherm
De drie complexen die Woonbedrijf vanaf 2018 gaat bouwen in de Helmondse wijk Suytkade. © Woonbedrijf

'Gewone' Helmonder kan straks ook huren in Suytkade: 108 appartementen

HELMOND - De half afgebouwde Helmondse buurt Suytkade wordt op de tekentafel langzaam vol geschetst. Voor het eerst komen er, met dank aan volkshuisvester Woonbedrijf, ook betaalbare huurwoningen. 

Ook de man in de straat kan straks verhuizen naar de Helmondse nieuwbouwbuurt Suytkade. Tussen de prijzige huurappartementen en koopwoningen komen ook drie appartementencomplexen van volkshuisvester Woonbedrijf. In totaal neemt de woningbouwvereniging uit Eindhoven de bouw van 108 flatjes voor haar rekening.

Zeshonderd euro
Voordat de appartementen met een huur van rond de zeshonderd euro op de website van Woonbedrijf verschijnen, moet eerst de architect aan het werk. Volgend jaar zomer gaat de eerste schop in de grond en weer een jaar later moeten de drie complexen waarover de appartementen zijn verdeeld klaar zijn. Ze komen op drie van de vier hoekpunten van het lege veld aan de Hoogeindsestraat. De gebouwen moeten voor een soort overgang zorgen tussen de zes etages tellende appartementencomplexen die er al staan en de nog te bouwen koophuizen van drie verdiepingen.

Woonbedrijf is in sneltreinvaart bezig om als Eindhovense woningbouwvereniging voet aan de grond te krijgen in Helmond. Zo heeft het bouwprojecten van de kleine Helmondse collega Volksbelang overgenomen aan de Heistraat, Paulus Potterlaan en Oostende.

Voor de bewoners van Suytkade, dat nu nog voor de helft braak ligt, zijn de bouwplannen van Woonbedrijf goed nieuws. Door de economische crisis is pas een derde van het oorspronkelijke aantal van 1.100 huizen gebouwd. De laatste keer dat er een vlag in de nok ging was in 2012. Sindsdien werden weliswaar supermarkt Lidl, hotel Fitland en de Cacaofabriek gerealiseerd, maar werd er geen woning meer opgeleverd.

Waterburcht
Tussendoor steggelden de twee partijen die de wijk zouden opbouwen, de gemeente en projectontwikkelaar Van Wijnen, over wie zou opdraaien voor de financiële schade van al die vertraging. Twee jaar terug gingen de twee uit elkaar. Het opende de deur voor andere partijen. Zo gooit bouwbedrijf Van Grunsven nog dit jaar haar langs de Lidl geplande koop- en huurhuizen in de verkoop. Dit jaar wordt er ook al gebouwd, door oude partner Van Wijnen. Die start met de bouw van de derde waterburcht langs het kanaal.

Dat er bouwactiviteit in de lucht hangt, kan iedereen zien. Graafmachines zijn al een paar weken bezig met het afgraven van de braakliggende terreinen. “Dit is voormalig industriegebied, onder andere textielbedrijf Hatéma heeft hier gestaan. Dus ja, die grond is verontreinigd”, zegt wethouder Frans Stienen. “Alles met schadelijke stoffen voeren we af, daar komt nieuwe grond voor terug. Maar er kan ook veel blijven liggen.”

Grond gedumpt
Onder omwonenden gaan al jaren geruchten dat in de wijk verontreinigde grond is gedumpt. Stienen gelooft daar niks van: “Maar hoe dan ook, we laten alles wat niet goed is weghalen. We hebben de garantie dat de grond straks schoon en gezond is.”

In samenwerking met indebuurt Helmond