Volledig scherm
Vader en zoon Jos en Jarno Vincent staan pal voor hun werk met KBWO in Helmond. foto Ton van de Meulenhof

'Gewoon menselijke fouten' bij zorginstelling KBWO in Helmond

HELMOND - Gerard de Greef (78) drinkt dinsdagmiddag een kopje koffie. Hij heeft net zijn lunch op in een van de drie gezamenlijke woonkamers van stichting Kleinschalig Begeleid Wonen voor Ouderen (KBWO) in Helmond. "Het is hier buitengewoon. Er is kritiek op het bewind, daarmee ben ik het niet eens. Ik woon hier nu acht jaar, van mij hoor je geen klachten."

Toch is er veel mis met de zorg van KBWO. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de instelling onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie vindt dat de dienstverlening 'aan vrijwel geen normen voldoet' en zelfs een 'groot risico voor gezondheidsschade' met zich meebrengt. Over zes maanden moet KBWO de boel op orde hebben. De inspectie zegt vertrouwen daarin te hebben.

Club van Hugo Borst
Bestuursvoorzitter en oprichter Jos Vincent zucht in zijn kantoorruimte. "Niemand loopt hier gevaar", zegt hij herhaaldelijk. De inspectie zegt dat KBWO niet aan de regels voldoet. "Klopt", erkent Vincent. "Wij zijn van de club van Hugo Borst die vindt dat de zorg beter moet."

KBWO heeft in de Helmondse wijk Brouwhuis sinds acht jaar drie woonhuizen voor in totaal 24 dementerende ouderen. Met kleinschalige zorg en veel aandacht voor dagbesteding oogstte KBWO de laatste jaren veel lof.

Niettemin oordeelt de inspectie dat het ernstig schort aan deugdelijk papierwerk, protocollen en voorschriften.

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant