Volledig scherm
Archieffoto Berkendonk. In recreatieplas Berkendonk in Helmond is tijdens metingen door het waterschap de giftige en mogelijk kankerverwekkende stof PFOA aangetroffen. © Jurriaan Balke

Giftig stofje in water Berkendonk in Helmond, volgens RIVM kun je wel elke dag zwemmen

UPDATEHELMOND - Zwemmen, snorkelen en in het rond plonzen: volgens gezondheidsinstituut RIVM kan het nog gewoon elke dag op Berkendonk. De hoeveelheid PFOA (Perfluoroctaanzuur) die werd aangetroffen in de Helmondse recreatieplas is niet gevaarlijk. 

Het goedje werd door Waterschap Aa en Maas gevonden tijdens een zoektocht die eigenlijk in het teken stond van een ander giftig stofje, GenX.

Vervuiling

Vorig jaar ontstond er de nodige ophef toen GenX, een stof die vrijkomt bij de productie van teflon voor bijvoorbeeld anti-aanbakpannen, bleek voor te komen in drinkwater in Zuid-Holland. Het Helmondse bedrijf Custom Powders bleek uiteindelijk de bron van die vervuiling. Daarop besloot de gemeente Helmond samen met het waterschap en RIVM onderzoek te doen in Helmond naar de verspreiding van GenX. Al snel bleek dat de stof in ongevaarlijke hoeveelheden voorkwam op Berkendonk.

Maar nu blijkt dus ook PFOA, zeg maar de voorloper van GenX, in het water te zitten. De concentratie van het stofje in de zwemplas ligt boven de landelijke advieswaarden, maar zwemmen blijft toegestaan. Sterker: zelfs elke dag in het water liggen vormt volgens het RIVM geen gezondheidsrisico. Het waterschap Aa en Maas verricht de komende tijd vaker metingen om de situatie in de gaten te houden.

Niet-afbreekbaar

PFOA staat op een Europese zwarte lijst. Dat gebeurt als stoffen giftig zijn, niet worden afgebroken en lang in het lichaam blijven zitten. Bij PFOA leverde dat drie kruisen op. Daarop werd door het Dordtse bedrijf Chemours GenX bedacht als alternatief. Weliswaar ook giftig en niet-afbreekbaar, maar het blijft niet lang in het lichaam. Daardoor kan de concentratie van de stof niet langzaam toenemen. Om die reden staat het ook (nog) niet op de zwarte lijst.

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Wim van den Broek

In samenwerking met indebuurt Helmond