Volledig scherm
Van links naar rechts Theo van den Waarsenburg, Ricky Lammers, Hennie Lammers, Anneke van de Laar en Rinie van de Voort. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Gilde Someren-Eind haalt bazuinen van de zolder

SOMEREN-EIND - Twee jaar geleden werd het idee geopperd om bij gilde St. Lambertus te gaan oefenen met bazuinblazen. Komend weekeinde geven ze al een voorproefje.

Rinie van de Voort is een van de vijf bazuinblazers van Gilde St. Lambertus uit Someren-Eind. Tijdens het blazen van de Modelmars gebruikt hij een spiekbriefje waarop de noten staan. „Dat heb ik eigenlijk niet meer nodig, maar dat geeft mij wat meer zekerheid bij het blazen op de bazuin.”

Twee jaar geleden opperde gildebroeder Theo van de Waarsenburg het idee om te gaan oefenen met bazuinblazen. Op de instrumentenzolder van de Eindse harmonie lagen nog vijf bazuinen onder het stof, die voor het idee van Theo gebruikt mochten worden. Het streven was om bij het 125- jarig bestaan van het gilde het eerste optreden te presenteren. Dat is volgend jaar het geval.

Theo, Rinie, Anneke van de Laar en Hennie en Ricky Lammers zijn er nu al klaar voor. „Zij hebben het vanaf ‘t begin goed opgepakt en mijn adviezen opgevolgd, één daarvan is oefenen en nog eens oefenen. Daar bleef ik elke les op hameren,” zegt Henk Wijnen, ervaren muzikant bij mv Juliana.

De bazuin is een blaasinstrument waarbij je niet noodzakelijk noten hoeft te kunnen lezen. Henk: „Voor de een is het bespelen moeilijker dan voor de ander, daarom heb ik ook enkele privélessen gegeven. Nu blazen ze alle vijf op hetzelfde niveau.”

Opletten

Gilde St. Lambertus had in de beginjaren een hoornblazer, zo leert de geschiedenis van de Eindse Schut, maar de muzikale inbreng kwam bijna alleen van de trommelaars. „Die zijn nu nog belangrijk”, zegt Hennie Lammers. „Zij begeleiden de bazuinblazers. Als zij beginnen te trommelen dan zijn wij acht tellen daarna aan de beurt. Dat is dus opletten.”

De blazers hebben al geoefend tijdens de gildedagen in Middelbeers. Henk is tevreden over de vorderingen. „In het begin dachten zij wel eens: we leren het nooit. Maar zij hebben de juiste mentaliteit.” Komend weekend is het kermis. Tijdens de optrekdag laten ze de Eindse mensen horen wat ze al geleerd hebben. „En volgend jaar september tijdens onze jubileumfeesten zijn we er helemaal klaar voor,” verwacht Anneke.

In samenwerking met indebuurt Helmond