Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Goorloop rond Croy tussen Helmond en Aarle-Rixtel als snelweg voor dieren

HELMOND/LAARBEEK - Het gedeelte van de Goorloop tussen Helmond en Aarle-Rixtel wordt nu aangepakt, zodat dieren van het ene naar het andere natuurgebied kunnen reizen.

Het water mag dan traag van Helmond richting Aarle-Rixtel stromen, de Goorloop en haar oevers moet straks als een soort snélweg voor dieren fungeren. Als een ideale route van natuurgebied naar natuurgebied.

Symbolisch begin
Donderdag maakte een graafmachine een symbolisch begin aan het verfraaien van dit riviertje.

In Beek en Donk wordt er al jaren gewerkt aan extra natuur langs de Goorloop, in Helmond verrijst er zelfs een miljoenen kostend park langs het stroompje. Nu is het tijd voor het tussenstuk, waar de Goorloop door Croy stroomt. De aanpassing van het watertje wordt een knipoog naar het verleden. In plaats van een strak kanaal met kaarsrechte oevers wordt het meer een kronkelend watertje. Op sommige plekken komen boomstammen in het riviertje die het water afremmen en voor een leefgebied van nieuwe dieren zorgen. De Goorloop wordt weer zoals die er vroeger uitgezien zou kunnen hebben.

Bosjes en poelen
Op verschillende plekken langs het water komen daarnaast bosjes en poelen. Die doen dienst als een soort rustplekken voor de reizende dieren. Amfibieën als de kamsalamander kunnen een paar honderd meter per keer afleggen. Dankzij de poelen kunnen zij toch de afstand overbruggen tussen het ene en het andere natuurgebied.