Graffiti in tentoonstelling Helmond is de straatkunst voorbij

VideoHELMOND - Het vijfjarig bestaan van Urban Matterz is voor de Helmondse stichting reden om eens groots uit te pakken. Daarom werd Kool Koor, graffitikunstenaar van het eerste uur uit het Newyorkse stadsdeel The Bronx, uitgenodigd de tentoonstelling voorafgaand aan het tweedaagse hiphopfestival samen te stellen. Zondagmiddag was de opening in de Cacaofabriek. 

Jazzklanken tijdens de opening van een expositie waarin graffiti centraal staat? Voor saxofonist Hans Dulfer is de combinatie lang niet zo gek is als die op het eerste gezicht lijkt. ,,Graffiti en hiphop zijn nauw met elkaar verweven en hiphop komt voort uit de jazz", legt de muzikant uit, enkele minuten voordat hij de tentoonstelling Melting Pot (‘Smeltkroes’) open blaast.  ,,Denk je dat scratchen door hiphopartiesten is bedacht? In de jaren dertig en veertig werd daar al binnen de jazz mee geëxperimenteerd. Dat schuiven met langspeelplaten is percussie waar je heerlijk overheen kunt spelen.” 

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.

In samenwerking met indebuurt Helmond