Volledig scherm
De bibliotheek in Helmond.

Gratis bibliotheekpas voor Helmondse minima en laaggeletterden

HELMOND - Inwoners van Helmond met een inkomen tot 120 procent van het minimum én deelnemers aan een cursus voor laaggeletterden kunnen voor dit jaar een gratis pas voor de bibliotheek Helmond-Peel aanvragen.

Dat meldt het Helmondse college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Die had in november vorig jaar in een motie het college gevraagd gratis passen te verstrekken aan laaggeletterden.

De bibliotheek voert met ingang van dit jaar een uniform abonnement in van 42 euro per jaar. Tegelijk vervallen boetes voor te laat terugbrengen van boeken of films.

Gratis
Het idee van de bibliotheek was om een lager tarief van 12 euro in te voeren voor minima. Het Helmonds college heeft dat idee niet overgenomen. De pas wordt gratis voor mensen met een laag inkomen. Wie tot 120 procent van het minimum verdient kan bij de gemeente een inkomensverklaring aanvragen. Op vertoon van deze verklaring levert de bibliotheek een gratis pas.

16 procent
Omdat lezen belangrijk is voor laaggeletterden, geldt dit gratis abonnement ook voor iedereen die een lees- en schrijfcursus volgt. In Helmond kan 16 procent van de beroepsbevolking onvoldoende lezen, schrijven en rekenen. Landelijk is dat 12 procent. Driekwart van de laaggeletterden zijn van Nederlandse afkomst.

In samenwerking met indebuurt Helmond