Volledig scherm
Op het Speelhuisplein in Helmond is zondag een gratis toneelvoorstelling te zien. © Thinkstock

Gratis buitenvoorstelling op Speelhuisplein in Helmond

HELMOND - Het is een laagdrempelige manier om eens een toneelvoorstelling te bezoeken: op zondag 8 september speelt Theatergroep NEST het stuk 'Human Conditions' op het Speelhuisplein.

Negen cursisten van Kunstkwartier Helmond werkten bijna een jaar aan deze productie. ,,Een geweldige prestatie", vindt regisseuse Dorot Sobczyk. ,,Een jaar klinkt lang, maar in de praktijk waren het 25 avonden. Dat is niet veel tijd om een hele voorstelling van begin tot eind in elkaar te zetten."

'Human Conditions' is een bewegingsvoorstelling met verschillende thema's: onderweg zijn, kwetsbaarheid en perfectie, stormen die plots ontstaan en vooral het verlangen naar een plek waar het goed is zoals het is.

,,Het stuk is geen afgerond verhaal dat zich laat vangen in woorden. Je moet het gewoon ondergaan en er je eigen verhaal van maken", aldus Sobczyk.

Uitwijken

Het was even improviseren toen bleek dat de voorstelling niet plaats zou kunnen vinden in de Scalazaal. Deze ruimte is niet meer van het Kunstkwartier maar van hotel West-Ende. Al snel werd besloten om naar de buitenlucht uit te wijken. Sobczyk zag dit niet als een tegenvaller, maar als een mooie uitdaging. ,,Pas buiten vier muren kun je écht ontdekken wat de stad zelf te vertellen heeft."

Na het bezoeken van verschillende plekken in Helmond viel de keuze op het Speelhuisplein. Sobczyk: ,,Het plein doet iets met mensen. Het oogt misschien kaal en steriel, maar als je in het midden gaat staan, zie je pas hoe mooi deze plek is. Het is een modern landschap. Ik zag hoe ontspannen mensen hier over het plein wandelen, het is van zichzelf al een bewegend decor."

Spannend

En het past binnen de doelstelling van Het Speelhuis om op dat plein activiteiten te houden. Zo vindt daar op 28 september het H2O-Festival plaats, dat dit keer in het teken van 75 jaar bevrijding staat.

,,Het is spannend om op deze manier theater te maken", zegt de regisseuse. ,,Soms werkten de improvisaties die we maakten binnen fantastisch, maar vervlogen ze buiten op het grote plein. De uitdaging was dan om het zó aan te passen dat het uiteindelijk toch werkt. Het was ontzettend leuk om in de laatste fase buiten te werken. Er waren zelfs mensen die vroegen of ze even mee mochten doen."

Tijdens de optredens wordt de weg niet afgezet. ,,Alles wat zich afspeelt op het plein, doet mee aan de voorstelling: auto's die voorbij rijden, wandelaars, fietsers, de wind... Het plein komt tot leven."

Er zijn zondag 8 september twee gratis voorstellingen: 14.00 en 17.00 uur. De opvoering duurt ongeveer 45 minuten en is vanaf een zittribune te bekijken.

In samenwerking met indebuurt Helmond

Poll

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

  • Keiebijtersstad (58%)
  • Kattegat (22%)
  • Keiestad (19%)
36 stemmen