Volledig scherm
© Thinkstock

Groeiende belangstelling voor gratis maaltijden in Helmond

HELMOND - In Helmond worden sinds vorig jaar op verschillende plekken soep, brood en warme maaltijden uitgedeeld aan minima. Er komen steeds meer uitdeelpunten bij.

Sinds februari vorig jaar schepten in Helmond 1807 mensen een gratis kom soep vol. Dat deden zij op dinsdagen bij de Soepbus van het Leger des Heils in kerken in Helmond-West en Helmond-Noord. „Bedenk dat daarvan 1375 volwassenen waren, dus er waren 432 kinderen bij”. Wies Weekers van de christelijke liefdadigheidsinstelling wil maar onderstrepen: de nood in Helmond is hoog.

Behoefte op straat
Het aantal Helmonders dat in 2016 een beroep deed op gratis maaltijden ligt nog hoger dan de genoemde 1807. Sinds november deelt het Leger des Heils ook wekelijks op donderdag uit in Rijpelberg. Daar komt een vierde locatie bij: vanaf donderdag 26 januari staat de soepbus om 18.00 uur aan de Kasteellaan onder de Traversebrug. „We zijn benieuwd of er op straat ook behoefte is”, aldus Weekers. „We horen van de doelgroep dat er mensen op straat zijn.”

Op nog een plek kunnen Helmonders met een smalle beurs sinds kort terecht voor avondmaaltijden. De Lambertusparochie serveert sinds eind november op maandagavonden warm eten in de Pauluskerk aan de Paulus Potterlaan. Deze week zaten er zo'n zestig mensen aan de dis. „Verschrikkelijk dat het nodig is”, zegt pastoor Seidel. „De nood is verschrikkelijk hoog.”

Taboe
De Lambertusparochie wil vanaf maart ook op woensdagavonden gratis maaltijden bereiden voor minima, dak- en thuislozen en vluchtelingen. De toename in de behoefte verklaart Seidel uit het taboe dat volgens hem jarenlang rustte op armoede. „Het was lang onbespreekbaar, nu de nood hoog is, komen mensen.” Volgens Seidel hebben steeds meer mensen te maken met stijgende ziektekosten en dalende spaartegoeden door lastenverzwaringen.

Christelijke liefdadigheid in Helmond neemt steeds actievere vormen aan. Naast de voedselverstrekking zijn de kerken in Helmond bezig om een schuldhulpverleningstraject op te zetten. Dat gebeurt onder vlag van het landelijke SchuldHulpMaatje.

De Damiaan-parochie, de Protestantse Gemeente, en de Lambertusparochie zijn nu bezig om vrijwilligers te werven en op te leiden, aldus Seidel. „We pakken de rol van liefdadigheid weer op als kerken, net als vroeger. De komst van paus Franciscus en bisschop De Korte stimuleren ons om meer die kant op te kijken.”