Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Groot fraudeonderzoek naar verdelen huurhuizen in regio: website te manipuleren

HELMOND - Tegen betaling hebben woningzoekenden in de regio, met name in Helmond, mogelijk jarenlang snel een huurhuis weten te bemachtigen. Naar de vermeende fraude wordt nu een diepgravend onderzoek gedaan.

Woningzoekenden hebben mogelijk jarenlang snel een huurhuis kunnen krijgen door de website van de woningbouwverenigingen in deze regio, Wooniezie, te manipuleren. In plaats van een aantal jaren wachten, kregen zij daardoor al binnen een paar weken een woning. Dat blijkt uit onderzoek van het Eindhovens Dagblad.

Helmondse Pool

De signalen komen met name uit Helmond. In ruil voor een paar honderd euro zou een Helmondse Pool huurhuizen regelen voor landgenoten. Hij richtte zich daarbij op woningen die via de site Wooniezie volgens het principe ‘eerste reageerder’ worden verdeeld. Daarbij krijgt de woningzoekende die het snelst reageert de woning. Mogelijk 'blokkeerde' de Pool daarbij de website zodat hij, namens zijn klanten, vaak bovenaan de lotinglijst eindigde.

Geconfronteerd met deze signalen, geven de regionale woningbouwverenigingen toe dat er op dit moment een ‘diepgravend onderzoek’ plaatsvindt naar de vermoede fraude. „We bekijken bijvoorbeeld of bij die toegewezen huizen telkens is gereageerd vanaf dezelfde computer, met hetzelfde ip-adres”, zegt Ellen van Beijsterveldt, directeur bij de Nuenense huisvester Helpt Elkander. „Ook wordt er onderzocht of de website kan worden lamgelegd.”

Eerlijke kans

Via Wooniezie worden huurhuizen van twaalf corporaties in de regio's Eindhoven en Helmond verdeeld. Onder andere in Midden-Brabant (Woning in Zicht), West-Brabant (Klik voor Wonen) en Limburg (Thuis in Limburg) worden woningen verdeeld via een website die een kopie lijkt van Wooniezie. Van Beijsterveldt: „Als het bij ons aan de orde zou zijn, is dat daar ook mogelijk. Maar op dit moment beperkt het onderzoek zich tot Wooniezie. We willen zeker weten dat huizen op een rechtmatige wijze worden toegewezen. Iedereen verdient een eerlijke kans.”

Vorig jaar zomer nam bedrijfsrecherchebureau Hoffmann Wooniezie naar aanleiding van vergelijkbare signalen al onder de loep. Er was geen bewijs voor fraude. Maar er werd nooit gesproken met de huurders die betaald zouden hebben om snel een huis in Helmond te bemachtigen. Is er destijds voldoende diep gegraven? Van Beijsterveldt: „Dat is achteraf praten. Er is toen onderzoek gedaan op basis van de signalen van toen. Sindsdien zijn er extra signalen binnengekomen.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond